24 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateCurtea Constituţională admite excepţiile invocate de Ministerul Justiţiei în procese cu magistraţii

Curtea Constituţională admite excepţiile invocate de Ministerul Justiţiei în procese cu magistraţii

CCR a decis astăzi, la sesizarea Ministerului Justiţiei, că prevederi dintr-o ordonanţă a Guvernului privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare sunt neconstituţionale, deoarece ar lăsa la aprecierea instanţelor judecătoreşti aplicarea unor legi, pe motivul discriminării.

"Curtea Constituţională, pronunţându-se prin mai multe decizii asupra excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate de Ministerul Justiţiei referitor la unele dispoziţii din Ordonanţa Guvernului nr.137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art.1, art.2 alin.(3) şi ale art.27 alin.(1) din ordonanţa menţionată sunt neconstituţionale în măsura în care din acestea se desprinde înţelesul că instanţele judecătoreşti au competenţa să anuleze ori să refuze aplicarea unor acte normative cu putere de lege, considerând că sunt discriminatorii, şi să le înlocuiască cu norme create pe cale judiciară sau cu prevederi cuprinse în alte acte normative", se arată într-un comunicat al Curţii.

Excepţiile de neconstituţionalitate au fost ridicate în legătură cu unele decizii ale unor instanţe, în procese privind drepturile băneşti ale magistraţilor.

"Unele decizii ale instanţelor considerau, în situaţii concrete, că anumite prevederi legale produc discriminări între diferite categorii de cetăţeni şi, prin urmare, acele prevederi sunt neconstituţionale. MJ a considerat în toate aceste situaţii că numai Curtea Constituţională are competenţa de a se pronunţa cu privire la constituţionalitatea unei prevederi legale. Această soluţie a fost admisă de Curtea Constituţională", se arată în răspunsul Ministerului Justiţiei, trimis la solicitarea NewsIn.

De exemplu, o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 20 iunie 2007 se referă exact la aceste excepţii. Mai precis, la stimulentele financiare acordate judecătorilor din fondul constituit în baza taxelor judiciare de timbru, care ar constituie un drept conferit de lege, fără distincţie, susţine legislaţia în vigoare. Repartizarea acestor stimulente se face în baza unor norme interne aprobate prin ordin al ministrului justiţiei. Ori, instituirea criteriului vechimii între 0-3 ani pentru acordarea acestor stimulente judecătorilor, printr-un ordin al ministrului justiţiei, constituie o discriminare indirectă dacă este analizată prin prisma ordonanţei de guvern contestată de minister, susţine Înalta Curte. Mai concret, acest criteriu dezavantajează judecătorii cu o vechime mai mare de 3 ani, care au înregistrat performanţe profesionale, se mai arată în decizia curţii supreme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS