O agenţie imobiliară nu va mai putea refuza închirierea unui apartament către studenţi, iar o companie de asigurări nu va mai putea priva o persoană handicapată de asigurarea de călătorie, potrivit unui proiect european de lege prezentat ieri şi care intenţionează să pună capăt discriminărilor cotidiene.
Uniunea Europeană are deja din anul 2000 o directivă care interzice discriminarea pe motiv de rasă sau origine etnică în ceea ce priveşte angajările, dar şi furnizarea de bunuri şi servicii.
Un alt text adoptat ulterior trata discriminarea pe motiv de vârstă, handicap, religie şi orientare sexuală, dar prevederile se limitau la piaţa muncii. Noul proiect legislativ prezentat de Comisia Europeană vizează, prin urmare, să extindă prevederile antidiscriminare şi la alte sfere ale vieţii cotidiene, începând cu accesul la bunuri şi la servicii, relatează AFP.
Necesitatea unui astfel de text ar fi argumentată de un sondaj realizat în februarie-martie, în care 15% dintre europeni afirmau că au fost victime ale discriminărilor în cursul ultimelor 12 luni, menţionează NewsIn.
Dacă directiva garantează egalitatea în ceea ce priveşte accesul, ea nu va obliga, de pildă, un restaurant să-şi amenajeze un ascensor pentru handicapaţi. Criteriul reţinut este punerea în practică a unor măsuri cu "caracter rezonabil" care rămân de apreciat de la caz la caz.
În ceea ce priveşte băncile şi companiile de asigurări, ele vor putea continua să impună condiţii pentru prime şi să practice dobânzi diferite în funcţie de vârsta asiguratului, dar li se pune condiţia "să se bazeze pe date precise şi pertinente".
O persoană privată va putea continua să refuze un student sau un homosexul, pentru că proiectul de directivă nu se aplică decât activităţilor comerciale şi celor care nu sunt private.
În ceea ce priveşte religia, proiectul evită, de asemenea, să atingă exploziva controversă legată de simbolurile religioase în şcoli, cum ar fi portul vălului islamic sau a unei kippa.
"Nu vrem să ne implicăm atât de mult", a declarat un responsabil cu rang înalt al Comisiei. "Dezbaterea e încă prea fierbinte pentru ţările membre", a adăugat el.