Ziua de 2 iulie a fost alesa, in 1995, de catre Asociatia Internationala a Presei Sportive (AIPS) ca Zi Internationala a Jurnalistului Sportiv, pentru a celebra anual crearea, la 2 iulie 1924, in timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a AIPS.
A fost un moment deosebit, o piatra de hotar in dezvoltarea moderna a publicisticii sportive, de la 29 de tari, in anul de inceput, ajungandu-se in present la peste 150. Tarilor fondatore – FFranta, Belgia, Sedia, Italia, Polonia, Ungaria, Germania si Austria – li s-a alaturat in 1927 si Romania, prin Asociatia Presei Sportive, care este cea mai veche asociatie de profil din presa romanesca, cu o activitate continua in cei peste 80 de ani de existenta.
Aips, prin activitatea depusa, prin sectiunile sale continentale, prin comisiile de specialitate, prin evenimentele produse reprezinta o forta recunoscuta, un partener al tuturor marilor organisme internazionale, sportive sau nu.
In cadrul AIPS s-au produs, in ultimii ani, numeroase schimbari, noul Comitet Executiv – din care face parte si presedintele de onoare al Asociatiei Presei Sportive, dl Emanuel Fantaneanu , al patrulea reprezentant al Romanici in istoria AIPS in forul conducator al presei mondiale – constituindu-se intr-o echipa motivata, implicata activ iin actiuni si programe destinate presei sportive si sportului.
Presa sportiva internationala si AIPS sunt parte importanta a puterii globale a presei.
ASOCIATIA PRESEI SPORTIVE DIN ROMANIA
Viata sportiva in Romania ultimelor decenii ale secolului XVIII a permis si afirmarea, ca o individualitate distincta, a presei. Educatia fizica si sportul au constituit, atunci cand acestea au inceput sa se cristalizeze in forma moderna, un punct de real interes pe multiple planuri, atractia pentru spectacolul sportiv si nu numai determinand si aparitia celor dintai publicatii in ale caror pagini se intalnesc menitiuni in acest sens.
Aparitia, in 1880, la Bucuresti, a ziarului “SPORTUL”, se contituie ca piatra de temelie a jurnalisticii sportive romanesti, in acest fel Romania fiind printre cele dintai tari din lume care au avut un ziar de sport.
Ziarul “Sportul” din 1880, care a insemnat indiscutabil anul de nastere al presei sportive romanesti, a fost urmat pana in zilele nostre de aparitia a peste 1000 de ziare si reviste, cu o aparitie mai mult sau mai putin efemera, dar care au consolidat presa sportiva romaneasca, pentru a o aduce la cotele de azi, prin stradaniile a generatii intregi de gazetari. Intrarea in scena a radioului si a Televiziunii a dat un plus de consistenta si valoare publicisticii sportive romanesti.
Referindu-ne la primul ziar de sport, trebuie sa mentionam, totodata, ca presa sportiva romaneasca s-a aflat in prim-plan si prin constituirea, la 3 decembrie 1927, a Asociatiei Presei Sportive, la acea data putine fiind in lume tarile care aveau o astfel de organizare a presei de sport.
Asociatia Presei Sportive din Romania s-a afirmat cu pregnanta in pesajul media interna si internationala, devenind o asociatie de prim-plan in cadrul Uniunii Europene a Presei Sportive si Asociatiei Internazionale a Presei Sportive, si membra fondatore a Uniunii Balcanice a Presei sportive, cu reprezentanti in structurile de conducete, dl Emanuel Fantaneanu fiind timp de 8 ani in Comitetul Executiv al UEPS (singurul reprezentant roman in 50 de ani de existenta), si acum in conducerea AIPS.