14 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePartidele s-au întrecut în soluţii pentru atenuarea efectelor scumpirilor

Partidele s-au întrecut în soluţii pentru atenuarea efectelor scumpirilor

Partidele parlamentare au prezentat astăzi, la consultările de la Cotroceni, o serie de soluţii pentru atenuarea efectului scumpirilor preţurilor la energie şi alimente, acestea mergând de la reabilitarea termică a locuinţelor până la majorarea salariului minim sau pactul pentru energie şi hrană.

Liderii PD-L au susţinut în faţa preşedintelui că Guvernul trebuie să intervină punctual pentru creşterea venitului minim garantat, dar şi a salariului minim pentru care au avasat suma de 575 de lei, cu 15 % mai mult decât în prezent. De asemenea, democrat-liberalii conduşi de Emil Boc au pledat pentru o intervenţie punctuală în acordarea ajutoarelor la încălzire şi energie electrică, în majorarea punctului de pensie şi acordarea de compensaţii directe pentru cei cu venituri foarte mici. Emil Boc a precizat însă că măsurile enumerate nu trebuie să ducă la sporirea inflaţiei, iar Guvernul trebuie să prezinte un set de propuneri în acest sesn care să fie discutat cu partidele politice, pentru a se ajunge la un consens şi a se evita declanşarea unui proces inflaţionist.

La rândul său, prim-vicepreşedintele PD-L Theodor Stolojan a susţinut că scumpirile anunţate în întreaga Europă nefiind temporare este nevoie de gândirea unei strategii pe termen lung, România trebuind să aibă în vedere  reducerea dependenţei faţă de importul masiv de energie electrică. Una dintre soluţiile propuse în acest sens de democrat-liberali a afost economisirea energiei prin ridicarea standardelor internaţionale de izolare termică a clădirilor. De asemenea, pedeliştii au susţinut că este nevoie de dezvoltarea resurselor regenerabile de energie. În ceea ce priveşte agricultura, a precizat Stolojan, România trebuie să devină o ţară care să câştige de pe urma preţurilor mari la alimente revigorând agricultura şi transformându-se, dintr-o ţară care importă într-una care exportă alimente.

Izolarera termică a locuinţelor, dar şi măsurile privind revigorarea agriculturii au fost puncte de vedere susţinute şi de UDMR. Marko Bela, şi Kelemen Hunor şi Erdely Istvan au afirmat, în cadrul discuţiilor, că este nevoie de aplicarea unor măsuri de protecţie socială pentru atenuarea efectul scumpirilor, dar au invocat şi necesitatea unor strategii pe termen mediu şi lung în domeniul energiei şi al agriculturii. În privinţa preţului la energie, deputatul UDMR Erdely Istvan  a susţinut că cea mai bună metodă de reducere a costurilor este economisirea, propunând în acest sens cofinanţarea izolării termice a imobilelor şi sporirea exigenţelor în privinţa izolaţiei construcţiilor noi. În privinţa agriculturii, el a spus că Uniunea susţine revitalizarea acestui domeniu prin comasarea terenurilor, cu posibilităţi de finanţare de la bugetul de stat sau din fonduri europene a acestui proces.

Reprezentanţii PSD au vorbit şi ei despre un proiect comun cu PC, pactul naţional pentru energie şi hrană, care, în viziunea social-democraţilor, însumează zece puncte, unele dintre ele, cum ar fi TVA-ul diferenţiat, aflându-se pe masa Camerei Deputaţilor. Senatorul pesedist Ilie Sârbu a precizat că PSD, alături de conservatori, susţine modificarea coşului de gaze naturale, alocarea către populaţie exclusiv a gazelor din producţia internă, alocarea energiei electrice ieftine către populaţie,deblocarea programului naţional de termoficare, reaşezarea relaţiilor cu Rusia pe o bază mai convenabilă, creşterea salariului mediu la 600 lei, modificarea bazei de impozitare, TVA-ul diferenţiat, reducerea accizei la motorină, acordarea de subvenţii pentru sămânţa certificată. PSD doreşte, de asemenea, şi alocarea unor subvenţii pentru agricultori în această toamnă, în valoare de 1.500 de lei, a mai spus Sărbu. El a ţinut să precizeze că propunerile PSD nu sunt populiste şi trebuie tratate cu responsabilitate, susţinând obligativitatea unui pact naţional care să nu ţină cont de partide şi guverne, ci de interesul cetăţeanului.

Potrivit lui Sârbu, preşedintele Traian Băsescu va avea miercuri, la ora 12.00, o întrevedere cu social-democratul Iulian Iancu, unul dintre delegaţii prezenţi la consultări, pe teme de energie.

Preşedintele PRM Corneliu Vadim Tudor a admis şi el utilitatea discuţiilor de la Cotroceni, unde, s-a prezentat, de altfel, cu soluţii, precum schimbarea din funcţie a guvernatorului BNR Mugur Isărescu, schimbarea Guvernului actual cu unul de uniune naţională, anularea privatizării Petrom şi BCR, anularea cotei unice de impozitare şi elaborarea unei strategii naţionale pentru dezvoltarea agriculturii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU