11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Păcuraru renunţă la bursele de joburi din străinătate

Ministrul Păcuraru renunţă la bursele de joburi din străinătate

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a decis să renunţe la organizarea burselor de joburi pentru atragerea muncitorilor români din străinătate, acuzând lipsa de interes a autorităţilor române din Spania şi Italia, şi cere retragerea consulului român la Torino şi a ataşatului pe probleme de muncă.

Păcuraru va cere Ministerului Afacerilor Externe retragerea consulului român de la Torino, Alexandru Dumitrescu, şi a ataşatului pe probleme de muncă din cadrul ambasadei Spaniei, Cătălin Boicu, "pentru îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu". Ministrul Muncii îi acuză pe cei doi de slaba organizare a bursei locurilor de muncă din 21 iunie, de la Torino, şi a celei din 11 aprilie, în localitatea Castellon de la Plana, Spania.

"A fost un fiasco total în Italia. Reprezentanţii consulatului din Torino au anunţat în ultimul moment schimbarea locaţiei, ceea ce a făcut ca mulţi dintre românii dornici să se întoarcă în ţară să fie în imposibilitatea de a participa la bursa locurilor de muncă. Era aproape imposibil să poţi afla în mai puţin de 24 de ore unde va avea loc evenimentul. În plus, am înţeles că a fost ales ca sediu pentru bursa locurilor de muncă de la Torino o piaţă extrem de aglomerată, fapt ce a îngreunat şi mai mult organizarea", a declarat astăzi, pentru NewsIn, ministrul Paul Păcuraru.

La bursa locurilor de muncă de la Torino au participat aproximativ 400 de români, doar jumătate faţă de numărul persoanelor care au fost prezente la precedenta bursă organizată la Roma, în luna februarie, au anunţat reprezentanţii ministerului Muncii. Autorităţile române se aşteptau ca la evenimentul organizat în nordul Italiei să participe cel puţin 1.000 de persoane, bazându-se pe faptul că la Torino trăieşte cea mai mare comunitate de români din Peninsulă.

„Nu ne aşteptam la o prezenţă atât de redusă. Cred că este din cauza mediatizării defectuoase a evenimentului. Ştim că aici locuiesc aproape 43.500 de persoane”, a afirmat, la finalul evenimentului, Mihaela Matei, director în Ministerul Muncii.

La bursa locurilor de muncă din Spania autorităţile române se aşteaptă să participe aproape 1.000 de români şi anunţă că numărul de locuri de muncă oferite de companiile româneşti depăşeşte cifra de 20.0000.

În urma celor trei burse organizate în Italia şi Spania, în acest an, au revenit în ţară, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, aproape 100 de persoane. Salariile oferite acestora au fost cuprinse între 700 şi 1.000 de euro.

Paul Păcuraru a anunţat, însă, că bursa lucurilor de muncă ce va avea loc în 28 iunie, în localitatea Alcala de Henares din Spania, va fi ultima organizată de Ministerul Muncii, în străinătate. Reprezentanul Executivului a precizat că instituţia pe care o reprezintă se va axa, în viitor, pe campanii de informare a românilor din străinătate prin intermediul pliantelor şi a paginilor de internet ale ambasadelor, în care vor fi prezentate drepturile şi obligaţiile pe care le au angajaţii din Uniunea Europeană şi riscurile muncii fără forme legale.

Oficialul a precizat că bursele pentru atragerea românilor în ţară pot fi organizate, după retragerea ministerului, de alte instituţii, precum Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII