15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 73% dintre elevii de clasa a VIII-a au fost admişi în licee

Peste 73% dintre elevii de clasa a VIII-a au fost admişi în licee

Peste 73% dintre cei 178.799 de elevi care au completat fişele de înscriere au fost admişi în licee, prin repartizarea computerizată ale cărei rezultate au fost anunţate, joi seară, de Ministerul Educaţiei.
În total, în licee au fost admişi peste 131.000 de candidaţi, în vreme ce numărul celor intraţi la şcoli de arte şi meserii este de 44.966, adică 25% dintre cei care au completat fişa de înscriere, informează NewsIn.
Un procent de 78% dintre candidaţii admişi au intrat la prima sau la a doua opţiune de pe fişa de înscriere, ceea ce înseamnă, potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, că respectivii elevi au fost sfătuiţi bine de diriginţii şi profesorii lor.  

În urma repartizării computerizate, 2.263 de elevi nu au fost repartizaţi, din cauză că au avut medie prea mică sau au completat greşit fişa de înscriere. Astfel, deşi aveau medie peste 7, un număr de 331 de candidaţi din întreaga ţară nu au fost admişi din cauza greşelilor la completarea fişei de înscriere.
Elevii nerepartizaţi vor putea participa la cea de-a doua sesiune de admitere, pentru care se fac înscrieri în intervalul 30 iunie-8 iulie, repartizarea computerizată urmând să aibă loc pe 12 iulie. Numărul locurilor rămase libere, după prima sesiune de admitere, este de 1.782 în licee şi peste 30.000 în şcoli de arte şi meserii.

Un număr de 16 elevi din întreaga ţară au intrat la liceu cu media maximă, 10, potrivit rezultatelor repartizării computerizate.

În topul naţional al liceelor, în funcţie de ultima medie de admitere, lider este Colegiul Naţional Sf. Sava, din Bucureşti, unde ultimul candidat la profilul matematică-informatică a intrat cu 9,82, iar ultima medie pe toate profilurile liceului a fost 9,46. Pe locurile următoare, în acelaşi clasament, se află liceele Fraţii Buzeşti (Craiova), Traian (Drobeta Turnu Severin), Ovidius şi Mircea cel Bătrân (Constanţa).

Potrivit reprezentanţilor ministerului, rezultatele obţinute de candidaţi la admiterea de anul acesta sunt mai slabe decât cele de anul trecut. În 2007, media maximă de admitere a fost obţinută de 32 de elevi.
"Mediile sunt mai mici decât anul trecut, însă sunt mai realiste. Asta înseamnă că actualul sistem de admitere, prin care se intră la liceu ţinându-se cont de media generală a notelor obţinute la tezele cu subiect unic, care a avut o pondere de 50% din nota finală, şi de media generală de absolvire a claselor V-VIII, tot cu o pondere de 50% din nota finală, este un sistem bun şi obiectiv", a spus ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei.

Rezultatele complete ale admiterii în liceu prin repartizare computerizată au fost publicate în această seară pe site-ul http://www.admitere.edu.ro/2008/.

Listele cu elevii admişi vor fi afişate la licee sâmbătă, 28 iunie.

În intervalul 30 iunie-18 iulie, candidaţii admişi vor trebui să-şi depună dosarele de înscriere la liceele unde au intrat, altfel îşi vor pierde locul. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS