15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa şcoală, cu sapa-n mână

La şcoală, cu sapa-n mână

Zeci de elevi îmbrăcaţi în tricouri verzi şi albastre au luat cu asalt parcurile din curtea Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“ din Craiova. Au pus mâna pe greble, lopeţi şi saci menajeri şi şi-au petrecut a doua zi de vacanţă făcând muncă patriotică pentru şcoala lor.

 

Echipa de angajaţi ai Selgros Cash & Carry SRL şi-au unit forţele cu elevii Colegiului Naţional „Ştefan Velovan“ din Craiova pentru a demonstra că şcoala poate fi a doua casă pentru elevi. Au curăţat parcul din curtea şcolii, au strâns gunoaie, au tăiat crengile copacilor şi ierburile de pe alei şi au amenajat un nou teren de sport. Toate acestea, sub atenta supraveghere a profesorilor, care au dat şi ei o mână de ajutor. „Obiectivul acestei acţiuni este de a igieniza şi înfrumuseţa spaţiile de recreere din curtea colegiului. Amenajarea curţii este o aplicaţie practică pentru elevi, care pe 8 iunie au participat la conferinţa «Direcţii noi în educaţia tinerilor – Eco-etica». În cadrul acţiunii «Şcoala, al doilea cămin pentru copiii noştri», vom curăţa spaţiile verzi, vom planta pomi, vom vopsi bordurile şi băncile şi vom amenaja un nou teren de sport pentru elevi, cărora le vom da mingi şi echipamente“, a explicat Petrică Ciorecan, director magazin.

 

85 de tone de gunoaie

 

Parteneriatul dintre Selgros şi CN „Ştefan Velovan“ a început în urmă cu un an, când echipa hipermarketului a venit la colegiu şi a amenajat o parte din zona verde din curtea şcolii. „Anul trecut am adunat 85 de tone de gunoaie, crengi şi iarbă şi am făcut aici un loc de recreere pentru elevi şi profesori. Ţinem foarte mult la această zonă verde din mijlocul oraşului, pentru care şcoala nu are nici fonduri, nici forţă de muncă pentru a o amenaja. Acum putem spune că avem un parteneriat cu acest colegiu şi ne bucurăm că putem să ajutăm“, a spus Ciorecan. Nici profesorii şi elevii nu s-au lăsat mai prejos şi au ajutat cum au putut la înfrumuseţarea şcolii. „Este foarte important pentru noi că o firmă mare vrea să se implice şi să ne ajute să amenajăm acest spaţiu verde atât de râvnit de foarte mulţi. Singuri nu ne-am fi putut descurca pentru că nu avem nici bani, nici mână de lucru, dar alături de angajaţii Selgros sunt şi elevii şi profesorii noştri care îi ajută“, a spus Petre Predoi, directorul CN „Ştefan Velovan“.

 

Înainte de bac, la greblat

 

Înarmaţi cu greble, lopeţi, mături şi saci menajeri, elevi de toate vârstele, profesori tineri sau în prag de pensionare au răspuns prezent la apel şi au venit la curăţenia generală. Unii au contribuit la amenajarea noului teren de sport, alţii au fost în parcul de lângă internatul colegiului, iar alţii au cucerit ultima redută, un părculeţ din interiorul şcolii. Vacanţa sau febra examenului de bacalaureat nu i-a făcut pe elevi să renunţe. „Am promis că vom fi aici şi în acest an şi vom face ce am făcut şi anul trecut. Noi avem şi bacalaureatul peste câteva zile, dar luăm o pauză de la învăţat şi facem ceva util. Merită“, a spus Cristina Enache în timp ce încerca să tragă de un sac mare. „Suntem prea stresaţi în perioada asta, a bacului, şi ne mai recreem. Luăm o gură de aer proaspăt, dăm o mână de ajutor şi ne bucurăm de rezultatele pe care le avem“, a completat Loredana Scărlătescu.

 

Terenul de sport trebuie asfaltat

 

Nici cei mai mici nu au stat deoparte şi, cu toate că uneltele erau mai mari decât ei, au curăţat porţiunea de parc pe care o luaseră în primire. „Eu mai am un pic de greblat şi gata, am terminat. Sunt printre primii!“, a spus un băieţel în timp ce căra o greblă mai înaltă decât el. Şi după ce totul a fost gata, angajaţii Selgros, elevii şi profesorii au sărbătorit o zi de muncă printr-un picnic în parcul proaspăt amenajat. Un singur lucru mai trebuie făcut pentru ca acţiunea să fie un succes: Primăria Craiova să se ţină de promisiune şi să asfalteze terenul de sport reamenajat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII