20.7 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeputaţii jurişti au decis neînceperea urmării penale în cazul Năstase

Deputaţii jurişti au decis neînceperea urmării penale în cazul Năstase

Deputaţii jurişti, membrii ai comisiei care cercetează cazul foştilor sau actualilor miniştri parlamentari aflaţi în vizorul DNA, au decis astăzi să recomande plenului Camerei Deputaţilor neînceperea urmăririi penale în dosarul deputatului PSD, fostul premier Adrian Năstase.

Decizia este diferită de cazul colegului de partid al lui Năstase, deputatul PSD Miron Mitrea. În dosarul acestuia, raportorii au evitat să dea un verdict şi să facă o recomandare explicită plenului, deşi invocau vicii de procedură şi vorbeau, ca şi în dosarul Năstase, despre ingerinţe politice.

Preşedintele comisiei juridice, deputatul PC Sergiu Andon, declara, cu puţin timp în urmă, că dosarul deputatului PSD Adrian Năstase este o comandă politică, precizând că din documentele DNA nu reiese natura penală a conflictului.

Andon sugera că membrii Comisiei vor veni în faţa plenului cu o poziţie mai tranşantă decât în cazul Mitrea. "În momentul de faţă se conturează un punct de vedere mai tranşant decât în cazul precedent (n.r.-Mitrea). (…)Sunt lucruri mai evidente, dar a nu se înţelege prin lucruri mai evidente neapărat lucruri care dovedesc vinovăţia, ci lucruri mai evidente în ceea ce priveşte relaţiile instituţionale", preciza Andon, citat de NewsIn.

El a făcut referire clară la ingerinţele politice. "Da, vorbim de ingerinţe politice. Categoric da, ostentativ, vizibil, demonstrabil. Putem relua discuţia în zilele următoare, se conturează clar o insistenţă din a transforma nişte raporturi de natură comercială într-o roabă de hârtii în jurul căreia să se poată colporta că ar fi ceva para-penal", a declarat deputatul PC, la ieşirea de la audierile Comisiei. Andon a mai precizat că raportorii Comisiei juridice nu au reuşit să găsească nici măcar în exprimările DNA natura penală a cazului Năstase.

Plenul Camerei Deputaţilor va stabili săptămâna viitoare dacă avizează cererea de urmărire penală pentru deputaţii PSD Miron Mitrea şi Adrian Năstase, urmare a solicitării DNA în acest sens, anunţa marţi secretarul Camerei, Ioan Munteanu, la finalul şedinţei de Birou Permanent.

Pentru avizarea începerii urmăririi penale este nevoie de două treimi din numărul deputaţilor sau senatorilor.

Senatorii jurişti nu au ajuns la o concluzie în ce priveşte sesizarea procurorilor de începerea a urmăririi penale în cazul ministrului liberal al muncii Paul Păcuraru şi nici al fostului ministru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU