15.1 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltenia - codaşă la perspectivele de angajare

Oltenia – codaşă la perspectivele de angajare

Un studiu al Manpower Romania indică faptul că, pentru trimestrul al treilea din 2008, firmele din Oltenia au făcut o previziune de angajare de doar +2%. În celelalte regiuni, previziunea este între +20% şi +42%.

 

Regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia se află pe ultimul loc în topul naţional al previziunilor de angajare făcute de patroni pentru următoarele trei luni, indică un studiu realizat de Manpower Romania. Potrivit acestui sondaj, după o scădere de 25 de puncte procentuale faţă de trimestrul anterior, o mare parte din optimismul angajatorilor din regiunea Sud-Vest s-a evaporat, iar previziunea se situează la un nivel nesigur de +2%. Angajatorii din toate cele opt regiuni de dezvoltare raportează intenţii pozitive de angajare. Angajatorii din regiunea Sud-Est arată cel mai crescut nivel de optimism pentru trimestrul al treilea, atingând un nivel de +42%. Aproximativ aceeaşi încredere este împărtăşită şi de angajatorii din regiunea Nord-Vest, care văd oportunităţi considerabile de creştere a locurilor de muncă, având o previziune de +35%. Cinci din cele şase regiuni rămase pot, de asemenea, să fie caracterizate ca având planuri sănătoase de expansiune, cum ar fi regiunea Bucureşti-Ilfov (+26%), Sud (+30%), Centrală (+24%), Nord-Est (+23%) şi Vest (+20%). „Acest studiu, realizat pentru al doilea trimestru consecutiv în România, arată în continuare un interes deosebit al angajatorilor privind creşterea numărului de salariaţi“, declară Camelia Stănculescu, directoare generală a Manpower Romania.

 

Se caută muncitori în construcţii

 

Studiul Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă se realizează trimestrial şi măsoară intenţiile angajatorilor de a creşte sau de a diminua numărul de salariaţi pe parcursul trimestrului următor. Pentru trimestrul trei al anului 2008 a fost intervievat un eşantion format din 775 de angajatori de pe teritoriul României. Toţi participanţii la acest studiu au fost întrebaţi: „Cum anticipaţi evoluţia angajărilor totale în locaţia dumneavoastră pe durata a trei luni, până la sfârşitul lunii septembrie 2008, în raport cu trimestrul actual?“. Previziunea netă de angajare reprezintă valoarea obţinută făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a numărului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în cursul trimestrului următor. Angajatorii din sectorul Construcţii (+50%) raportează în continuare cele mai puternice activităţi de recrutare la nivelul tuturor sectoarelor de activitate studiate. În celelalte domenii de activitate studiate s-au înregistrat scăderi faţă de trimestrul anterior: -4% în construcţii (50%), -2% în sectorul industriei prelucrătoare (+31%), -6% în sectorul financiar, al asigurărilor, serviciilor imobiliare şi de afaceri (+32%). Angajatorii din sectorul agricol, de vânătoare, silvicultură şi pescuit înregistrează şi ei o creştere puternică, având o previziune de +47%. Previziunea netă de angajare raportată de angajatorii din sectorul administraţie publică şi servicii sociale rămâne constantă faţă de trimestrul anterior, la un nivel solid de +21%. În sectorul transporturi, depozitare şi comunicaţii, angajatorii raportează o previziune netă de angajare de 10%, prezentând o scădere de 24% faţă de trimestrul anterior. Cele mai mari scăderi se înregistrează însă în domeniul industriei extractive, unde perspectiva de angajare prezintă o scădere de la +49% la 2%, precum şi în sectorul restaurantelor şi hotelurilor (+8%), unde perspectiva angajărilor a înregistrat o scădere bruscă de 38%. La nivel regional, angajatorii din regiunea Sud-Est sunt cei mai optimişti, raportând o previziune netă de angajare de +42%.

„Acest studiu arată în continuare un interes deosebit al angajatorilor privind creşterea numărului de salariaţi“.

Camelia Stănculescu, directorare generală a Manpower Romania

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU