12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFOTBAL: România-Franţa 0-0, în primul meci al tricolorilor la EURO 2008

FOTBAL: România-Franţa 0-0, în primul meci al tricolorilor la EURO 2008

Naţionala României a remizat în această seară, la Zurich, scor 0-0, cu vicecampioana mondială Franţa, în prima partidă a tricolorilor în Grupa C a Campionatului European, nereuşind să trimită niciun şut pe spaţiul porţii în cele 90 de minute de joc, informează NewsIn.

ROMÂNIA – FRANŢA 0-0

România: Lobonţ – Contra, Goian, Tamaş, Raţ – Cociş (Codrea 64), Rădoi (Dică 90), Chivu – Nicoliţă, D. Niculae, Mutu (M. Niculae 79). Selecţioner: Victor Piţurcă

Franţa: Coupet – Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal – Toulalan, Makelele, Ribery, Malouda – Anelka (Gomis 72), Benzema (Samir Nasri 78). Selecţioner: Raymond Domenech

Cartonaşe galbene: D. Niculae 27, Contra 40, Goian 43 / Sagnol 51

Arbitri: Mejuto Gonzales – Juste Jimenez, Calvo Guadamuro (toţi Spania)

Stadion: Ledzigrund (Zurich); Spectatori: 30.585 (s-a jucat cu casa închisă)

Imnul României, "Deşteaptă-te române", a fost intonat de un taraf adus de organizatori special de la Bucureşti.

În minutul 28, fundaşul Dorin Goian şi-a schimbat ghetele deoarece îl incomodau, iar locul său în defensivă a fost luat de Mirel Rădoi. Portarul Bogdan Lobonţ a purtat în acest meci perechea de ghete tricolore personalizate pe care a primit-o joi din partea sponsorului tehnic al echipei naţionale.

Prima mingea trimisă de una dintre echipe pe spaţiul porţii s-a consemnat în minutul 43, atunci când şutul lui Benzema a fost deviat periculos de Răzvan Cociş către buturile lui Lobonţ, care a reţinut. Primul şut pe spaţiul porţii consemnat de site-ul oficial al turneului final a fost cel al aceluiaşi Benzema, din minutul 57, când a trimis în braţele lui Lobonţ din 16 metri.

Bănel Nicoliţă a fost fotbalistul care a alergat cel mai mult în prima repriză a acestui joc, cu 6,48 km, urmat la mică distanţă de Răzvan Cociş, în timp ce în echipa franceză Benzema a fost lider cu 5,79 km. În ceea ce priveşte posesia balonului, România a avut 48% în prima repriză, în timp ce Franţa a deţinut 52% din timpul de joc.

Per total, Nicoliţă a câştigat şi titlul neoficial de fotbalistul care a alergat cel mai mult în acet meci, cu 12,24 km, în timp ce posesia a fost de 46%-54% în favoarea francezilor.

Dintre fotbaliştii pe care Victor Piţurcă i-a utilizat în acest joc, nu mai puţin de 11 au debutat cu această ocazie Lobonţ, Goian, Tamaş, Raţ, Cociş, Rădoi, Nicoliţă, D. Niculae, Paul Codrea, Marius Niculae şi Nicolae Dică. Deşi s-a aflat în lotul pentru EURO 2000, Bogdan Lobonţ nu a fost folosit în niciun joc de selecţionerul Emeric Ienei, fiind preferat în locul său Bogdan Stelea.

În tribunele stadionului Ledzigrund s-au regăsit aproximativ 8.000 de suporteri români, majoritatea dintre ei fiind poziţionaţi la una dintre peluze. Fanii au afişat şi un banner: "Am împânzit Europa, iar acum o cucerim".

Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a aflat în Elveţia special pentru acest joc şi a urmărit meciul de la tribuna oficială a stadionului Ledzigrund alături de preşedintele UEFA, Michel Platini, şi de preşedintele FRF, Mircea Sandu.

Printre suporterii naţionalei s-au mai numărat şi alte nume celebre din sport şi nu numai, precum: Gheorghe Hagi, Miodrag Belodedici, Dumitru Dragomir, Viorel Păunescu, Cristi Borcea, Ioan Andone, Ilie Năstase, Florin Răducioiu, Varujan Vosganian sau Vasile Turcu.

Echipa naţională a României rămâne fără victorie în meciurile directe cu selecţionata franceză de peste 36 de ani. Ultimul succes al tricolorilor în faţa Franţei datează de pe 8.04.1972, de la Bucureşti, când România a învins cu 2-0, datorită golurilor marcate de Cornel Dinu şi Anghel Iordănescu. În acel joc, a debutat pentru naţională actualul preşedinte al FRF, Mircea Sandu, care a adunat un total de 18 prezenţe şi 6 goluri.

După acest meci, Victor Piţurcă l-a depăşit pe Emeric Ienei în topul selecţionerilor cu cele mai multe partide la comanda echipei naţionale. Astfel, acesta a ajuns la cota 52, cu un meci mai mult decât Ienei, şi se află singur pe poziţia a treia, în timp ce primele două locuri sunt ocupate de Anghel Iordănescu (83 de meciuri) şi Mircea Lucescu (58). Cu Piţurcă selecţioner, prima reprezentativă are următorul palmares: 52 33 11 8 94-30.

Selecţionerul echipei naţionale, Victor Piţurcă, s-a declarat mulţumit la finalul partidei. "Ne mulţumeşte rezultatul. Aş fi vrut victoria, dar atât s-a putut. Rezultatul e echitabil. Păcat că nu am avut prospeţimea, limpezimea, în faţă, să marcăm. Până la urmă suntem mulţumiţi de acest punct, mai avem două meciuri pentru a obţine ceea ce ne dorim, calificarea din grupe", a declarat Victor Piţurcă pentru TVR1, la finalul partidei cu Franţa.

România face parte din grupa C de la EURO 2008. Naţionala noastră va juca în meciul următor cu Italia (13 iunie, ora 19.00), iar în ultimul meci din grupă va întâlni Olanda (17 iunie, ora 21.45).

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII