22.3 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul, împărţit în trei culori

Doljul, împărţit în trei culori

PSD a obţinut în Dolj cele mai multe mandate de consilieri locali la scrutinul de duminică, la mică distanţă însă de democrat-liberali. Pesediştii au şi cei mai mulţi primari din primul tur, cu cinci mai puţini însă decât în 2004.

 

Potrivit datelor finale furnizate ieri de Biroul Electoral Judeţean, PSD a obţinut în judeţ 508 mandate de consilier local, cu 82 de locuri mai puţine decât în 2004. Social-democraţii sunt urmaţi de pedelişti, care îşi vor instala în funcţii 439 de consilieri faţă de numai 267 în 2004. PNL este următorul în topul rezultatelor la consiliile locale din judeţ, cu 255 de locuri obţinute, cu 154 de mandate mai multe decât cele luate de formaţiune în 2004. Consilieri locali au şi partidele mici, precum PC, care nu au atins însă pragul electoral la Consiliul Local Craiova sau Consiliul Judeţean Dolj. PC a câştigat 43 de mandate, PRM, 32 de consilieri, PNG-CD, 31, PNŢCD, 21, iar în consiliile locale din judeţ şi-au făcut loc şi 12 candidaţi independenţi. Câte opt consilieri şi-au adjudecat şi Partida Romilor „Pro Europa“ şi Partidul Ecologist Român. Reprezentanţi în administraţiile locale din Dolj vor avea şi Partidul Popular şi al Protecţiei Sociale, cu trei mandate de consilieri câştigate, în timp ce PSD Constantin Titel Petrescu, Partidul Alianţa Socialistă şi Uniunea Populară Social-Creştină au pus mâna pe câte două posturi de aleşi. Partidul Iniţiativa Naţională a obţinut un singur mandat de consilier în tot judeţul Dolj.

 

Primarii din primul tur au CL-uri confortabile

 

În ceea ce priveşte componenţa celor 111 consilii locale din judeţ, există localităţi unde cele trei partide reprezentate şi la nivel de primării au obţinut o majoritate confortabilă, cheia unui mandat liniştit. Este, de exemplu, cazul comunelor devenite pedeliste din primul tur, cum sunt Breasta, Bulzeşti, Castranova, Călăraşi, Lipovu sau Goieşti. Şi pesediştii au punctat din plin la acest capitol, un exemplu elocvent fiind comuna Cetate, unde edilul-şef Marin Duţă va avea alături 12 consilieri din 15. Şi Podari, Mârşani, Ostroveni, Cârcea, Seaca de Câmp sau Unirea sunt într-o situaţie asemănătoare, PSD având aici un număr liniştitor de aleşi. Nici PNL nu s-a lăsat mai prejos, obţinând în Giubega, comună câştigată de liberalul Gheorghe Gună, şapte consilieri din zece.

 

Pesediştii au luat mai puţini primari din primul tur decât în 2004

 

Situaţia mandatelor de primar câştigate încă din primul tur arată faptul că primul loc este ocupat la distanţă mare faţă de următorul partid de PSD, care a obţinut 32 de primari dintr-un foc. Pesediştii au obţinut însă cu cinci mandate mai puţine decât după primul tur al localelor din 2004, când PSD s-a putut lăuda cu 37 de edili-şefi. Pesediştii sunt urmaţi de pedelişti, cu 17 mandate din primul tur, cu 14 mai multe decât cele obţinute în scrutinul din 6 iunie 2004. Faţă de anul 2004, şi PNL stă mai bine la capitolul primari care au câştigat din primul tur. Faţă de un singur mandat obţinut de Valentin Mitrică la Giurgiţa în 2004, peneliştii au plusat în 2008 cu alte opt funcţii adjudecate fără tur suplimentar. În total, 58 de primării au fost câştigate din primul tur de scrutin la alegerile locale din Dolj din acest an, faţă de numai 44, câte au fost în 2004.

 

Turul doi, în Calafat şi oraşele Bechet şi Filiaşi

 

Lupta nu s-a finalizat însă în cazul a 53 de primării din judeţ, unde în turul al doilea se luptă 38 de pesedişti, 36 de pedelişti, 27 de liberali, câte doi candidaţi ai PC şi PRM şi trei de la PNŢCD. Cele mai interesante sunt însă luptele din oraşele Bechet şi Filiaşi şi cea din municipiul Calafat.

În timp ce la Bechet turul doi va decide câştigătorul dintre pedelistul Costel Tulitu şi liberalul Constantin Oclei, la Calafat, lupta cea mare se va da între pesedistul Petre Trăistaru şi liberalul Mircea Guţă. Filieşenii vor avea de ales în turul doi între primarul în funcţie, Nicolae Stăncioi, şi pesedistul Ion Dumbravă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII