25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEducaţie financiar-bancară de pe băncile şcolilor

Educaţie financiar-bancară de pe băncile şcolilor

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) intenţionează să înceapă, din toamna acestui an, un program privind educaţia financiar-bancară în şcoli. Preşedintele ANPC, secretar de stat Dan Vlaicu, a afirmat că proiectul prevede un parteneriat între Protecţia consumatorilor, Ministerul Educaţiei şi Banca Naţională pentru introducerea în programa şcolară de gimnaziu a unor cursuri pentru crearea unei culturi a băncilor şi sistemului de funcţionare a acestora.

”Ideea a plecat de la multitudinea de probleme care marchează acum relaţia client-bancă. Iar vina este împărţită. Pe de-o parte, băncile nu-i informează, în multe cazuri, pe clienţi în legătură cu toate procedurile obligatorii ce trebuie urmate, astfel încât să nu fie purtaţi pe drumuri, sau mai rău, să-i coste bani, ulterior. Pe de altă parte, clienţii – pentru că nu sunt familiarizaţi cu regulile bancare, nu ştiu ce trebuie să ceară şi nu ştiu nici ce drepturi au în raport cu instituţia financiară” – a afirmat domnia sa. „De exemplu, atunci când lichidăm un cont, când extragem toţi banii din contul respectiv, trebuie să completăm şi un formular de închiderea contului. Altfel, contul respectiv, deşi are zero lei, este purtător de comision şi, peste o lună sau două, ne vom trezi că suntem chiar notificaţi la Biroul de Credit pentru neplata comisionului în cauză. De aceea, considerăm că este important să începem cu educaţia în domeniul financiar-bancar chiar a copiilor, elevilor din clasele 5-8 pentru a-i pregăti aşa cum trebuie”, a mai declarat preşedintele ANPC.
Prin educaţie financiar-bancară trebuie înţeles sistemul de predare la clasă a noţiunilor considerate de bază din domeniu. Trebuie precizat că Banca Naţională a României va acorda spijinul logistic necesar derulării proiectului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU