26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024

Ploile rup pământul

Cinci sate din comuna Muereasca, judeţul Vâlcea, şi Mănăstirea Frăsinei sunt la un pas de a rămâne izolate, deoarece alunecările de teren s-au reactivat în urma ploilor căzute recent, care au dus la prăbuşirea DJ 658 în mai multe zone.

Comitetul local pentru situaţii de urgenţă a inventariat vineri şi a evaluat pagubele produse de precipitaţiile căzute în ultima perioadă, care au reactivat alunecările de teren pe raza localităţii Muereasca. Primarul Ion Ungureanu a declarat că acestea s-au agravat şi DJ 658 a fost distrus în mai multe zone. „La kilometrul 6+300 al DJ 658, în punctul Stolovan, s-a produs o alunecare de teren a malului drept, care obturează albia pârâului Muereasca, deviind cursul apei spre zidul de sprijin al drumului, afectându-i structura de rezistenţă. Ca urmare a acestui fenomen, în platforma drumului s-au produs crăpături, iar zidul de sprijin s-a prăbuşit pe o porţiune de 15 metri, existând pericolul să antreneze toată platforma drumului, făcând imposibilă circulaţia în zonă. S-ar putea ajunge la izolarea totală a celor cinci sate şi a Mănăstirii Frăsinei“, a spus primarul Ungureanu.

La kilometrul 6+800, în punctul Pribeanu, din cauza eroziunii produse de apa pârâului Muereasca, zidul de sprijin al DJ 658 s-a prăbuşit. În platforma asfaltului s-au produs tasări, iar aceasta se poate prăbuşi. În satul Andreeşti, în punctul Tuianu, altă alunecare de teren afectează drumul judeţean, producându-se o tasare a platformei acestuia pe o porţiune de 30 de metri.

Terenul a fugit şi la kilometrul 12+100 al DJ 658, zonă în care e afectată platforma şoselei pe o lungime de 30 de metri, punând în pericol circulaţia autovehiculelor. „Ne trebuie în jur de cinci milioane de lei ca să consolidăm DJ 658 şi să oprim aceste alunecări de teren. Am făcut o situaţie pe care am trimis-o la prefectură şi la consiliul judeţean, pentru a ne oferi sprijin financiar“, a spus edilul.

 

O bătrână trebuie evacuată

 

O alunecare de teren care s-a produs la kilometrul 9+950 al DJ 658 a afectat platforma arterei de circulaţie, dar şi locuinţa Mariei Andreescu, de 79 de ani. „Din cauza alunecării de teren, casa femeii este afectată, prezentând fisuri la fundaţie şi în ziduri, punând în pericol viaţa acesteia. I-am alocat un ajutor financiar de 2.500 de lei şi am discutat cu fiica dânsei să o ia de acolo, pentru că viaţa ei e în pericol. Trebuie evacuată, pentru că nu mai există nici o posibilitate. Zidul de sprijin al drumului s-a surpat şi acum se sprijină de casa femeii“, a precizat Ion Ungureanu.

Primarul localităţii a întocmit un dosar, pe care l-a trimis la prefectură, şi a solicitat sprijin de la guvern pentru a-i reface casa Mariei Andreescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII