17.3 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProgramele şcolare, reduse cu 30%

Programele şcolare, reduse cu 30%

Ministerul Educaţiei a lansat ieri programele şcolare revizuite pentru ciclul gimnazial de învăţământ, valabile începând cu anul şcolar 2008-2009, curricula fiind redusă, în medie, cu aproape 30%, a anunţat secretarul de stat Zvetlana Preoteasa.

Programele reduse vor viza doar clasele V-VII, iar pentru clasele a VIII-a, curricula rămâne neschimbată în anul şcolar 2008-2009, a mai spus secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT).

 

Calitate, nu cantitate

 

Ministerul a solicitat încă din toamnă o reducere cu 70% a programei de studiu, în speranţa că va reuşi o reducere măcar cu 40%. „Nu s-a putut mai mult. Deşi cam asta ne dorim, o reducere cu 40% a programei de studiu. Deocamdată am reuşit reducerea cu aproximativ 30%. Nu este un procent care să ne mulţumească, dar atât s-a putut în acest moment. În următoarea etapă, adică până în 2012, sper să ne atingem obiectivul propus“, a mai spus secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar.

Revizuirea programelor a început pe 15 octombrie şi s-a încheiat luna aceasta, în acţiune fiind implicaţi 1.259 de profesori din toate specialităţile.

 

Schimbări la toate materiile

 

Dintre modificări putem menţiona scoaterea din programa de clasa a V-a a comunicării monologate şi a unor noţiuni care privesc dinamica vocabularului.

La limbile moderne, noile programe pun mai mult accent pe comunicare în contextul relaţiilor de viaţă ale elevilor, fiind eliminate multe din conţinuturile gramaticale.

Elevii din clasa a IV-a nu vor mai studia geometrie, această disciplină urmând să fie studiată un an mai târziu, în clasa a V-a. De asemenea, patrulaterele nu vor mai fi studiate în clasa a VI-a, ci în a VII-a, şi tot din materia de clasa a VI-a au fost scoase operaţiile cu fracţii ordinare.

Şi la fizică s-a renunţat foarte mult la teorie, punându-se accent mai mult pe activitatea practică, de laborator, iar din chimia de a VII-a au fost scoase fenomenele fizice şi chimice, precum şi purificarea substanţelor.

La istorie s-au scos foarte multe concepte şi termeni „care dădeau dureri de cap copiilor, profesorilor şi părinţilor“. De exemplu, la clasa a V-a s-a renunţat la populaţii primitive în epoca contemporană, forme de relief şi zone climatice precum şi la exploatarea resurselor naturale.

De la geografie au fost scoase foarte multe elemente legate de geografia fizică, formarea şi evoluţia reliefului, forma pământului, analiza unui fluviu, Orientul Apropiat şi Mijlociu.

 

Urmează programa de liceu

 

La sfârşitul verii, reprezentanţii ministerului de resort vor începe o acţiune similară cu programa de liceu, care va trebui să fie aplicată într-o nouă formă, redusă, din anul şcolar 2009-2010. Manualele nu vor putea fi schimbate, însă, în acelaşi ritm, astfel că, în anul şcolar viitor, elevii vor studia tot după cele vechi, chiar dacă în baza unei noi programe.

 

Schimbări majore la religie

 

Cea mai mare noutate o reprezintă programa de la religie, care a fost refăcută complet de la clasa I şi până la a XII-a. La realizarea ei au colaborat profesori aparţinând tuturor cultelor. Au mai fost făcute modificări mari la programa pentru educaţie civică, dar şi la cea pentru educaţie fizică şi sport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII