19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePe ultima sută de metri cu pregătirea alegerilor

Pe ultima sută de metri cu pregătirea alegerilor

Tipărirea buletinelor de vot a început în 22 de judeţe, în celelalte 19 şi în municipiul Bucureşti operaţiunea fiind în stadiul de machetare şi efectuarea de probe pentru obţinerea avizului bun de tipar. Potrivit Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), Comisia Tehnică Centrală s-a întrunit la sediul MIRA, pentru a discuta pe tema organizării alegerilor locale din 1 iunie, şedinţa fiind urmată de o videoconferinţă cu prefecţii, ocazie cu care a fost verificat stadiul pregătirilor pentru organizarea alegerilor locale. "Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat a distribuit instituţiilor prefectului peste 1.781 tone hârtie pentru tipărirea buletinelor de vot. A fost aplicată procedura de cerere de ofertă pentru achiziţionarea timbrelor autocolante şi a 90.000 ştampile cu menţiunea Votat", se arată într-un comunicat de miercuri al MIRA.
În urma centralizării datelor s-a stabilit că, la nivel naţional, sunt organizate 17.304 secţii de votare, din care 5.871 în municipii (1.181 în Bucureşti), 1.572 în oraşe şi 9.861 de secţii de votare în comune. "S-a solicitat primarilor formularea de propuneri de persoane care au cel puţin studii medii şi nu fac parte din niciun partid politic, din care vor fi desemnaţi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora", se mai arată în comunicat. Totodată, s-a anunţat finalizarea procesului de depunere a candidaturilor şi de afişare a celor acceptate, au fost anunţate public locurile de afişaj electoral, iar birourile electorale de circumscripţie au fost completate cu reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale. "Au fost stabilite societăţile comerciale ce vor realiza tipărirea buletinelor de vot, conform procedurii de achiziţii publice", se precizează în comunicat.

Hotărâri pentru liniştea scrutinului electoral

De asemenea, aproximativ 33.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi poliţişti comunitari vor păzi secţiile de votare şi vor asigura ordinea publică la alegerile locale din 1 iunie. Şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică a emis două hotărâri privind crearea cadrului preliminar pentru planificarea misiunilor şi activităţilor MIRA în vederea asigurării liniştii publice în perioada alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi privind condiţiile pentru raportarea, verificarea şi soluţionarea situaţiilor pe timpul campaniei electorale şi a alegerilor. "MIRA a realizat un plan general de măsuri ce urmează a fi luate pentru asigurarea climatului de ordine publică în perioada campaniei electorale şi a alegerilor. Conform documentului aprobat de conducerea ministerului, aproximativ 33.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, lucrători ai inspectoratului pentru situaţii de urgenţă şi poliţişti comunitari vor fi implicaţi în misiuni de pază a secţiilor de votare şi ordine publică", se precizează în comunicatul MIRA.
Prefecţii au stabilit, împreună cu autorităţile administraţiei publice locale, inspectoratele judeţene de poliţie, jandarmi, poliţie de frontieră, situaţii de urgenţă şi alte structuri ale Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, efectivele care vor asigura paza sediilor secţiilor de votare, a locaţiilor de tipărire şi depozitare a buletinelor de vot, precum şi efectivele destinate menţinerii ordinii şi siguranţei publice în ziua alegerilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS