12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFurt de pe cardurile Bancpost

Furt de pe cardurile Bancpost

Bancpost a oprit de la tranzacţiile cu numerar la bancomate cardurile de tip Millenium asupra cărora au existat suspiciuni de fraudă, săptămâna trecută.

Preşedintele Bancpost, Mihai Bogza, a explicat că banca a descoperit tranzacţiile suspecte la un interval de câteva ore de la realizarea acestora, pe 1 mai, primul indiciu fiind dat de sumele mari retrase din Bulgaria. Bogza a spus că, ulterior, s-au depistat retrageri suspecte de numerar şi de la bancomate din alte state decât România şi Bulgaria. „Retragerile suspecte au început în jurul datei de 1 mai, iar în interval de câteva ore noi am descoperit tranzacţiile şi am restricţionat folosirea cardurilor de tip Millenium la bancomate. Posesorii acestui tip de carduri pot însă, în continuare, să retragă bani de la unităţile Bancpost, să facă plăţi cu cardul la comercianţi sau să-şi verifice soldul“, a mai spus Bogza, citat de NewsIn.

Banca a anunţat încă de pe 2 mai că persoanele care au cardul blocat pot efectua plăţi la comercianţi şi pot ridica sume din cont pe baza actelor de identitate, la casieriile unităţilor Bancpost. Conducerea băncii dădea chiar asigurări că toate cardurile blocate vor fi reemise, pentru evitarea, în viitor, a situaţiilor similare.

 

Scurgere de informaţii

 

Totuşi, frauda a existat. Bancpost şi poliţiştii din IGPR verifică retragerile suspecte de numerar prin bancomate din România şi Bulgaria, iar poliţia nu exclude scurgerea de informaţii din interiorul băncii, deoarece seriile cardurilor Bancpost în cauză sunt consecutive, au declarat, pentru NewsIn, surse din poliţie.

Banca şi Inspectoratul General al Poliţiei Române au demarat anchete separate pentru investigarea presupuselor fraude, făcute cu carduri de debit, de tip Millenium, emise de Bancpost.

„Principalele ipoteze de lucru ale poliţiei iau în calcul o eroare de sistem sau scurgerea de informaţii din interiorul băncii, întrucât seriile cardurilor presupus fraudate sunt consecutive. Până în prezent, poliţia a primit zeci de sesizări de la clienţii Bancpost“, au precizat aceleaşi surse.

Preşedintele Bancpost a refuzat să dea detalii despre felul în care cei care au retras banii au intrat în posesia datelor despre conturile clienţilor, recunoscând însă că poate fi vorba despre acţiunea unui grup criminal organizat.

„Pentru a nu le da nici un fel de indicii făptaşilor, nu putem oferi, deocamdată, informaţii despre felul în care au fost puse la cale tranzacţiile. Am demarat însă o anchetă şi avem date destul de precise, mai mult decât indicii. Oricum, numărul conturilor de pe care s-au făcut tranzacţiile este mult mai mic decât cel al cardurilor pe care le-am restricţionat, tocmai pentru a preveni retragerea altor sume în acelaşi mod“, a adăugat preşedintele Bancpost.

600.000 de carduri

Numărul cardurilor de debit de tip Millenium emise de Bancpost şi aflate în circulaţie în prezent este de aproximativ 600.000. Conducerea Bancpost şi-a asigurat clienţii fraudaţi că vor fi despăgubiţi după o verificare făcută de bancă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS