Drumurile Naţionale şi Poliţia Rutieră au decis, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, limitarea traficului greu pe Drumul Naţional 67C, între Novaci şi Rânca. „S-a restricţionat circulaţia maşinilor de marfă la 3,5 tone în condiţiile în care nu există nici un pod pe acest traseu, iar în Rânca sunt o serie de pensiuni turistice în construcţie. Unele au fost finanţate cu fonduri structurale SAPARD şi au un termen de finalizare scurt: maximum doi ani, sub sancţiunea returnării banilor. În Rânca nu se poate construi decât timp de şase luni pe an, aşadar, aşa că din doi ani calendaristici rămân doar 12 luni. Toată lumea se întreabă acum cât va dura această restricţie. 3,5 tone înseamnă că un camion mic, gol, fără încărcătură, nu are voie să urce în munte, iar dacă a urcat înainte de restricţionare, nu mai are voie să coboare, căci cântăreşte şapte-opt tone. Restricţie la 3,5 tone înseamnă că nici o dubiţă cu materiale nu poate urca în munte“, a declarat Adelin Maria, unul dintre cei nemulţumiţi de situaţia drumului Novaci – Rânca.
Zece proiecte, în pericol
Cei care au afaceri sau contracte în zonă sunt nemulţumiţi de situaţia creată prin limitarea traficului greu pe Drumul Naţional 67C. Oamenii se tem că nu îşi vor putea respecta angajamentele şi nu vor mai putea obţine, prin programul SAPARD, banii de la Uniunea Europeană. Aceeaşi temere este împărtăşită şi de conducerea Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Gorj. Florin Ninu, şeful Oficiului, a precizat că zece proiecte sunt în pericol de a fi blocate, întrucât, în condiţiile restricţiei, constructorii nu au posibilitatea să îşi respecte angajamentele prevăzute în contracte: „La Rânca există 38 de proiecte de pensiuni edificate în cadrul programului SAPARD: şase sunt finalizate, iar zece se află la prima cerere de finanţare. Aceasta înseamnă o treime din total şi 30-35% din construcţia pensiunii făcute. Ei trebuie să construiască pentru a fi în regulă şi a-şi încasa banii. Dacă nu se ridică restricţia până la jumătatea lunii mai, nu ştiu ce o să se întâmple. Există posibilitatea de a depune documente justificative privitoare la existenţa unor probleme, cum ar fi şi restricţia, dar asta nu înseamnă că timpul va sta în loc. Constructorii vor să termine cât mai repede pensiunile“, a precizat Florin Ninu.
Licitaţia, săptămâna viitoare
Conducerea Secţiei Drumuri Naţionale Gorj a declarat că intenţionează să reabiliteze cât mai repede DN 67C, între kilometrii 27 şi 34. Deocamdată, de trei săptămâni, autovehiculele cu masa de peste 3,5 tone nu mai pot trece prin zonă, iar licitaţia pentru refacerea carosabilului încă nu a avut loc: „Restricţia este pe o perioadă limitată. Noi o să folosim o procedură în regim de urgenţă pentru a nu avea probleme şi pentru a termina cât mai repede lucrarea. Licitaţia va avea loc săptămâna viitoare, la Craiova. Nu o organizăm noi. Porţiunea de drum va fi pietruită pentru că este foarte distrusă şi nu mai putea rămâne în starea în care era. Fără restricţie nu poate fi executată lucrarea. Noi o să dăm un termen de 30 de zile constructorului pentru a da drumul circulaţiei cât mai repede. Sperăm ca la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, să fie gata“, a declarat Dumitru Leuştean, directorul Secţiei Drumuri Naţionale Gorj. Conducerea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova a explicat că restricţia se datorează deficienţelor din sistemul rutier cauzate de camioanele cu tonaj peste limita admisă.
„Drumul nu a fost dimensionat pentru trafic greu. Nu puteam să nu restricţionez accesul, deoarece între kilometrii 31 şi 34 drumul este impracticabil. S-a ajuns aici, în primul rând din cauza camioanelor. Unele dintre ele aveau şi 40 de tone. Vom repara drumul în cel mult trei săptămâni. Acum suntem în faza de publicare a anunţului de participare. Cei care îşi construiesc pensiuni trebuia să se informeze de la început în privinţa sarcinii maxime pe acest drum.
După remedierea deficienţelor am putea instala filtre cu poliţia pentru a-i amenda pe cei care depăşesc tonajul admis“, a declarat directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, Adrian Lumezeanu.