15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRuperile de nori au inundat zeci de gospodării în judeţele Galaţi şi Vaslui

Ruperile de nori au inundat zeci de gospodării în judeţele Galaţi şi Vaslui

O ploaie torenţială care a durat circa jumătate de oră a inundat azi şase gospodării şi mai multe grădini din comuna Oancea, judeţul Galaţi, în timp ce în oraşul vasluian Negreşti 50 de case au fost inundate tot în urma unei ruperi de nori, informează NewsIn.
"A fost o ploaie torenţială scurtă, de jumătate de oră. Cantitatea de precipitaţii a depăşit 100 de litri pe metru pătrat, cred eu. Precipitaţiile abundente s-au înregistrat în partea sudică a comunei, în zona numită Valea Bisericii. Şase gospodării au fost inundate, însă apa nu a intrat în casele oamenilor. Mai multe grădini au fost distruse de aluviunile aduse de torenţi de pe versanţii sudici", a declarat astăzi primarul comunei Oancea, Victor Chiriloaie.
Aluviunile s-au depus şi pe Drumul Judeţean 242E şi pe Drumul Naţional 26 Galaţi-Bârlad. Primăria a cerut ajutorul autorităţilor dintr-o comună învecinată şi a început lucrările de curăţare a carosabilului. "Am chemat uilaje de la Folteşti pentru a debarasa cele două artere de noroi. Se lucrează", a spus Chiriloaie. Edilul a precizat că cele două drumuri nu sunt blocate complet, însă în zonă se circulă cu mari dificultăţi.
Viitura venită de pe versanţi a luat şi maşina preotului din Oancea. "Maşina preotului a fost luată de ape şi am reuşit să o pescuim aproape de Prut", a afirmat primrul comunei Oancea.
Zona Slobozia Oancea este cea mai sensibilă din sectorul gălăţean al râului Prut. Râul trece acolo foarte aproape de DN 26 şi există pericolul ca artera să fie inundată atunci când râul atinge cota de 500 cm, cu 50 cm sub cota de inundaţie. În aceste condiţii, Primăria comunei Oancea a pregătit deja o mie de saci cu nisip şi utilaje pentru a putea construi un dig artificial care să protejeze DN 26 în eventualitatea atingerii cotei de 500 cm. Prutul a atins, vineri dimineaţă, nivelul de 469 cm, cu 19 cm peste cota de atenţie, iar debitul a ajuns la 210 mc/s. Pe râul Prut, cota de atenţie se situează la nivelul de 450 cm, cota de inundaţie la 550 cm, iar cota de pericol la 600 cm.
O situaţie asemănptoare s-a petrecut şi în oraşul Vaslui Negreşti, unde 50 de case au fost inundate, astăzi, după o ploaie torenţială care a durat aproximativ 20 de minute. Potrivit primarului oraşului Negreşti, Ioan Cozma, curţile caselor s-au umplut de apă şi mâl, iar în case apa depăşeşte jumătate de metru. „A plouat foarte tare, a fost o rupere de nori care a afectat sute de cetăţeni din oraş. Comandamentul local pentru situaţii de urgenţă urmează să se întrunească de urgenţă pentru a stabili măsurile care se impun în vederea ajutorării persoanelor sinistrate”, a declarat Ioan Cozma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS