21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOltchim îşi converteşte datoria în acţiuni

Oltchim îşi converteşte datoria în acţiuni

Producătorul de îngrăşăminte Oltchim Râmnicu Vâlcea propune acţionarilor majorarea capitalului social de aproape 30 de ori (956,85 milioane de lei), prin conversia datoriei de 508,48 milioane de lei către AVAS, în acţiuni şi aportul în numerar al acţionarilor, a informat ieri compania.

Dacă acţionarii vor aproba propunerea în şedinţa din 24 iulie, ar putea fi emise 9,57 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 0,10 lei, din care 5,08 miliarde ar putea fi acordate Autorităţii Naţionale pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în contul unei datorii de 508,48 milioane de lei. Ceilalţi acţionari, înregistraţi până pe 12 august, ar putea subscrie acţiuni la un preţ egal cu valoarea nominală, proporţional cu cota deţinută (aproape 30 de acţiuni la una deţinută). Dacă aceştia nu vor subscrie în totalitate acţiunile emise, cele rămase vor fi vândute printr-o ofertă publică primară, la un preţ mai mare decât cel la care au putut fi subscrise de deţinătorii drepturilor de preferinţă.

Potrivit NewsIn, conducerea Oltchim este în conflict cu al doilea acţionar al companiei, grupul german PCC SE, care l-a acuzat pe directorul general al producătorului de îngrăşăminte, Constantin Roibu, de prezentarea unei strategii de dezvoltare bazate pe date eronate şi de lipsă de transparenţă, cu câteva luni înainte de privatizare.

Oltchim a avut în primul trimestru al acestui an pierderi de 3,64 milioane de lei, faţă de câştigurile înregistrate în intervalul echivalent al anului trecut, de 5,67 milioane de lei. În structura acţionariatului, AVAS deţine 53,26% din capital, grupul german PCC SE controlează 12,9%, iar SIF Oltenia are o participaţie de 5,93%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS