21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAjutor de 143 de milioane de euro pentru Ford Craiova

Ajutor de 143 de milioane de euro pentru Ford Craiova

Un sprijin financiar de proporţii va fi acordat de statul român constructorului de autoturisme Ford pentru modernizarea fabricii de la Craiova. Guvernul ar urma să plătească banii în tranşe, în funcţie de procentul de investiţii al Ford.

 

 

 

Comisia Europeană (CE) a autorizat un ajutor în valoare de 143 de milioane de euro, pe care autorităţile române intenţionează să-l acorde firmei Ford pentru producţia de vehicule şi motoare la Craiova, a anunţat ieri CE. Ajutorul acordat are în vedere dezvoltarea a două proiecte de investiţii ale firmei Ford care vizează extinderea, modernizarea şi renovarea în profunzime a două uzine existente, achiziţionate de companie pentru producţia de vehicule şi, respectiv, de motoare.

Ajutorul va putea fi acordat după recuperarea celor 27 de milioane de euro considerate ajutor de stat ilegal, a declarat miercuri pentru NewsIn Maria Javorova, ofiţer de presă al comisarului pentru Concurenţă Neelie Kroes. “Ca regulă generală, nici un ajutor de stat ‘nou’ nu poate fi acordat până nu se recuperează cel ‘vechi’”, a declarat Maria Javorova. Aceasta a precizat că autorităţile române s-au angajat să suspende plata ajutorului regional aprobat de CE până când beneficiarul va rambursa cele 27 de milioane de euro.

Conform comunicatului CE, cele două proiecte ale firmei Ford implică investiţii totale de 600 de milioane de euro. Se estimează că ele vor avea o contribuţie importantă la creşterea directă şi indirectă a gradului de ocupare al forţei de muncă, stimulând investiţiile realizate de furnizori şi transferul de tehnologie de vârf. Se aşteaptă ca, în primii cinci ani, noile motoare produse la uzina Ford din Craiova să fie folosite aproape exclusiv în interiorul grupului Ford.

 

Doljul, „regiune cu un nivel de trai deosebit
de scăzut“

 

Costurile totale ale investiţiilor luate în considerare la calcularea sumei ajutoarelor reprezintă 435 de milioane de euro pentru proiectul uzinei de vehicule şi 165 de milioane de euro pentru proiectul uzinei de motoare, iar valoarea ajutoarelor este de 94 de milioane de euro şi, respectiv, 49 de milioane de euro.

„Proiectul va fi realizat în judeţul Dolj, situat în partea de sud-vest a României, care poate beneficia de ajutoare regionale în conformitate cu articolul 87 alineatul (3), litera (a), din Tratatul CE, ca regiune cu un nivel de trai deosebit de scăzut şi cu un nivel ridicat al şomajului. Autorităţile române estimează, pe baza parametrilor normali de calcul ai industriei constructoare de autovehicule, că vor fi create peste 40.000 de locuri de muncă directe şi indirecte. (…) De asemenea, Ford a indicat că va încuraja în mod activ transferul de tehnologie în regiune pentru a dezvolta o ofertă locală importantă“, se arată în comunicatul Comisiei.

 

Ford se bucură de ajutorul regional

 

Ford Europa salută aprobarea de ieri a Comisiei Europene privind acordarea ajutorului de stat pentru investiţii pentru fabrica de motoare, cutii de transmisie şi autovehicule din Craiova, se arată într-un comunicat primit de GdS din partea firmei care asigură consultanţa pentru Ford. Potrivit comunicatului, cele 143 de milioane de euro sub formă de ajutor regional vor fi folosite „pentru transformarea fabricii din Craiova într-un centru de producţie de ultimă generaţie“. Ford va investi 675 de milioane de euro pentru modernizarea şi retehnologizarea fabricii. „Suntem foarte multumiţi de decizia Comisiei Europene“, a declarat John Fleming, preşedinte şi CEO al Ford Europa. Reprezentanţii companiei americane susţin că, în curând, vor începe lucrările pentru modernizarea fabricii. „Proiectele care urmează să fie implementate progresiv includ automatizarea unor linii de producţie existente în Secţia presaj, retehnologizarea şi modernizarea Secţiei caroserii, modernizarea şi extinderea capacităţii şi flexibilităţii Secţiei vopsitorie“, au afirmat reprezentanţii Ford. Surse autorizate ne-au precizat că ajutorul regional va fi acordat în bani de către guvernul român, în tranşe, în intervalul următorilor patru ani. Ford va efectua propriile investiţii pe segmente, iar după încheierea fiecărei tranşe, guvernul va plăti cota proporţională pentru investiţia respectivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII