17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLumină pentru fiecare

Lumină pentru fiecare

Nu stau cu mâna întinsă, nu cerşesc, nu aşteaptă milă. Pentru cei peste 10.000 de lei, bani de care au nevoie pentru a pleca în Marea Britanie într-un schimb de experienţă, au găsit o metodă mult mai cinstită: dansul şi pantomima.

 

Simpozionul desfăşurat ieri, de Ziua Forţelor Terestre şi Ziua Veteranului, la Cercul Militar Craiova, a continuat cu spectacolul „Lumină pentru fiecare“, menit a aduce celor 14 copii de la Centrul Şcolar „Beethoven“ tichetul dus-întors Craiova – Liverpool. Invitaţia, primită cu luni în urmă de la o asociaţie din Marea Britanie, se transformă, pe zi ce trece, dintr-un vis în realitate. Lipsiţi de unele abilităţi, dar dăruiţi cu altele, tinerii liceeni din învăţământul special au urcat pe scenă pentru a-i convinge pe militarii, părinţii şi bunicii din sală că şansa de a trece dincolo de graniţele ţării nu le-a fost dată întâmplător. Drumul le-a fost netezit de grupa mică „Army Dancers“.

Aflaţi pe scenă pentru prima dată, prichindeii trupei au dansat pe ritmurile „Gaşca mea“, pentru colegii lor de la Centrul „Beethoven“. Cu blugii suflecaţi, cu ciorapi galbeni, roşii, roz, dungaţi sau înfloraţi, cu fundiţe în păr sau bandane pe cap, cu eşarfe legate în jurul mijlocului, au ţopăit artistic cu ochii la instructorul Alina Popa, care, în primul rând al scenei, dansa odată cu ei. Atraşi de forfota din culise, unii pierdeau ritmul, iar alţii întârziau mişcările, privind fascinaţi la maşinăriile de pe scenă. Cu fiecare pauză ivită, col. (r) Ecaterina Oreviceanu, gazda spectacolului, îi impulsiona şi îi motiva pe cei din public: „Pe unul dintre puşti am să-l numesc casier şi el va trece pe la dumneavoastră să vă ia pachetul de ţigări. Putem renunţa la el pentru ca visul copiilor mai puţin norocoşi decât noi să capete aripi. Noi, cei de-aici, nu avem voie să ne văităm. Sunt oameni care o duc mult mai greu. Trebuie să dăruim şi să fim mai generoşi nu doar acum, de Săptămâna Patimilor, ci zi de zi, ceas de ceas“.

Tango şi pantomimă… fără limită

Au urmat trupa „No limit“, de la Centrul Şcolar „Beethoven“, interpretând „Can-can“, Fircă Dana comunicând în limbajul mimico-gestual cum „Plâng nopţile“, apoi, din nou, „No limit“ cu un tango şi pantomimă.

Între cele două momente s-au strecurat puştoaicele de la „Army Dancers“, cu un dans de instrucţie. A venit rândul lui Pană Felix să se întrebe „Cum am ajuns să te iubesc“, iar Anca Dinu i-a luat locul recitând „Pentru Domnul“, o poezie scrisă de Luiza Ganea, fostă elevă a Centrului Şcolar pentru copiii cu deficienţe. În sală, cu sufletul la gură, gesticulând şi fredonând odată cu ei, instructorul Filomela Salahora. Undeva, pe rândul doi, cu pumnii strânşi şi ochii zâmbind, directoarea centrului, Ana Maria Oancea. În ultimii ani, chiar şi concursurile din ţară destinate acestor copii au încetat să se mai desfăşoare. Însă, pentru cei 14 dansatori de la „Beethoven“, cu fiecare bănuţ, începe să se facă lumină…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU