21.7 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCentrala Nuclearelectrică de la Cernavodă a fost oprită din cauza unei tornade

Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă a fost oprită din cauza unei tornade

Centrala Nuclearelectrică (CNE) de la Cernavodă a fost deconectată marţi seara de la Sistemul Energetic Naţional, din cauza unor furtuni violente din zona Cernavodă ce au indus perturbaţii în sistemul de evacuare a puterii electrice, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica emis miercuri.
"În seara zilei de 22.04.2008, pe fondul unei furtuni violente din zona Cernavodă, ce au indus perturbaţii în sistemul de evacuare a puterii electrice, ambele unităţi ale CNE Cernavodă au fost deconectate de la Sistemul Energetic Naţional şi oprite controlat, toate sistemele funcţionând conform cerinţelor de proiectare. Reactoarele celor două unităţi ale CNE Cernavodă vor atinge criticitatea în dimineaţa zilei de 24.04.2008, iar sincronizarea la Sistemul Energetic Naţional va avea loc în aceeaşi zi", potrivit comunicatului Nuclerelectrica.
Compania a mai anunţat că nu au existat emisii sau deversări periculoase pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător.
De asemenea, Transelectrica a anunţat declanşarea liniei de 400 kV din staţia Cernavodă şi a Unităţilor 1 şi 2, fără întreruperi la consumatori, din cauza unei tornade de mari dimensiuni în zona staţiei de 400 kV Cernavodă.
"În data de 22 aprilie 2008, între orele 19:26-19:31 au declanşat Liniile de 400 kV adiacente staţiei de 400 kV Cernavodă şi  Unităţile 1 şi 2 Cernavodă, însumând o producţie de aproximativ 1.400 MW. Oprirea celor două unităţi s-a realizat în condiţii de deplină securitate nucleară. Pentru compensarea rapidă a pierderii de putere, Dispecerul Energetic Naţional din cadrul Transelectrica a mobilizat rezervele rapide, iar pierderea de putere a fost compensată în decurs de 20 de minute", potrivit unui comunicat al Transelectrica emis miercuri.
Pentru compensarea de durata s-a luat un ajutor de avarie  de 100 MW începând cu ora  22:00 din 22 aprilie până la ora 7:00 din 23 aprilie 2008 şi s-a dispus pornirea din rezerva a unor grupuri termo la Drobeta, Mintia, Rovinari, Craiova 2, Bucureşti Sud, Doiceşti, Brăila şi Iernut, mai anunţă compania în comunicat.
Liniile de 400 kV declanşate au fost repuse în funcţiune după eveniment şi nu au fost consumatori întrerupţi.
Evenimentul s-a datorat unei tornade de mari dimensiuni în zona staţiei de 400 kV Cernavodă şi a Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS