Abia după 1 iunie firmele oltene vor depune primele proiecte pentru accesarea de fonduri structurale UE. În Oltenia, pentru perioada 2007-2013, sunt alocate în cadrul POR 40 de milioane de euro exclusiv firmelor şi aproximativ 85 de milioane de euro în comun cu sectorul public.
Firmele oltene vor depune primele proiecte de finanţare din fonduri structurale UE în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) cel mai devreme la începutul lunii iunie 2008, a declarat ieri Valentin Cristea, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Regiunea Oltenia (F-PRO).
Potrivit acestuia, societăţile din regiune au început deja să scrie proiectele, iar după luna septembrie aşteaptă să le implementeze.
Până atunci însă, mai sunt etape obligatorii de parcurs. „Pentru fondurile structurale destinate sectorului privat nu s-au depus proiectele, pentru că abia acum firmele le scriu, programele de finanţare fiind lansate cu întârziere. Primele depuneri nu se vor face mai devreme de 1 iunie. Urmează evaluarea şi abia din septembrie putem vorbi de implementarea proiectelor. După părerea mea, sectorul privat va absorbi toate fondurile puse la dispoziţie în cadrul acestui program“, a declarat Cristea.
Prin Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) 4 Sud-Vest Oltenia, firmele private au trei surse de finanţare în cadrul POR, din cele 12 existente în acest program.
În cadrul axei 4.3 „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor“, alocarea indicativă pentru Regiunea Sud-vest Oltenia este de 40,05 milioane de euro, axa prioritară 4.1 „Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local“ are prevăzute 38,44 milioane de euro, iar 5.2 „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor“ are o valoare indicativă alocată de 46,23 milioane de euro.
POS aşteaptă să fie accesat de firme
Sectorul privat poate absorbi 80% din fondurile structurale pentru competitivitate economică puse la dispoziţie în cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS), 20% urmând să ajungă în sectorul public, spun reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), organismul care coordonează programul.
Din aceste fonduri, agenţii economici pot să-şi extindă halele de producţie, să construiască şi să utileze altele noi, să-şi finanţeze proiectele de cercetare, să achiziţioneze software şi să implementeze proiecte prin care eficienţa energetică să fie îmbunătăţită.
Pe de altă parte, firmelor nu li se vor deconta la fel de multe cheltuieli ca în cazul instituţiilor publice, din cauză că intră sub incidenţa unor legi precum cea a ajutoarelor de stat. Totodată, operatorii economici au şi problema cofinanţării, care variază între 30% pentru întreprinderile mici şi 50% – pentru cele mari. Implementarea programului va fi susţinută, în perioada 2007-2013, cu 3,011 miliarde de euro, din care contribuţia UE, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, este de 85% (2,5 miliarde de euro), restul urmând să fie acoperit din bugetul de stat şi cele locale.
Suma alocată pentru primul trimestru al acestui an este de 158,5 milioane de euro, din totalul de circa 786 de milioane de euro disponibile ca şi finanţare nerambursabilă pentru întregul an 2008.