Guvernul a adoptat astăzi o ordonanţă de urgenţă care încurajează micii întreprinzători: persoanele fizice autorizate, întreprinderile familiale şi întreprinderi individuale, a anunţat purtătorul de cuvânt al executivului, Camelia Spătaru. Noile reglementări simplifică paşii întreprinşi de cei interesaţi pentru înregistrarea şi înfiinţarea unei mici afaceri.
„Odată cu adoptarea ordonanţei de urgenţă, procedura este preluată în întregime de către registrul comerţului, prin directorii oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale”, a explicat Camelia Spătaru.
Formele de desfăşurare a activităţilor economice în mod independent prevăzute de acest act normativ sunt: persoana fizică autorizată (PFA), întreprinderea individuală şi întreprinderea familială. Astfel, persoana fizică ce doreşte să desfăşoare o activitate economică în mod independent va beneficia de procedura de înregistrare şi de autorizare a funcţionării simplificată, cu termene scurte, care şi-au dovedit deja eficienţa în cazul persoanelor juridice.
Certificatul de înregistrare, conţinând codul unic de înregistrare, devine documentul care atestă înregistrarea în registrul comerţului, autorizarea funcţionării, precum şi luarea în evidenţă de către autoritatea fiscală competentă. Termenul de emitere al acestui document este de 3 zile lucrătoare de la primirea documentaţiei complete.
Actul normativ permite posibilitatea solicitării înregistrarii on-line pentru toate cele trei categorii : PFA, întreprindere individuală şi întreprindere familială.
O altă prevedere care vine în sprijinul celor care vor să înceapă o mică afacere este posibilitatea acordată fiecărei primării de a constitui şi organiza birouri de asistenţă şi de reprezentare, prin reorganizarea activităţii de autorizare desfăşurate în prezent.
O prevedere importantă a actului normativ, legată de protecţia socială, se referă la faptul că persoana fizică autorizată, întreprinzătorul persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale şi membrii unei întreprinderi familiale sunt asiguraţi în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi au dreptul de a fi asiguraţi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi al asigurărilor pentru şomaj, a precizat Camelia Spătaru. De asemenea, întreprinzătorul persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale , cât şi persoanele din întreprinderea familială, pot cumula şi calitatea de salariat al unei terţe persoane care colaborează pentru efectuarea unei activităţi economice.
În întreprinderea familială nu există angajaţi, ea este constituită din doi sau mai mulţi membri ai unei familii, pană la gradul IV de rudenie.
Cele trei categorii de întreprinzători, pot avea orice obiect de activitate cuprins în codul CAEN, mai puţin cele interzise prin legi speciale. Totodată, PFA, întreprinderea individuală şi întreprinderea familială pot ţine contabilitate în partidă simplă, o procedură mai facilă de ţinere a contabilităţii, înregistrează veniturile şi cheltuielile.
Noi reglementări pentru micile afaceri
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei