23.2 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDosarul "Mătuşa Tamara" al lui Adrian Năstase, returnat la DNA

Dosarul „Mătuşa Tamara” al lui Adrian Năstase, returnat la DNA

Completul de nouă judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins azi ca nefondat recursul promovat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva hotărârii instanţei de fond de restituire la DNA a dosarului "Mătuşa Tamara" în care a fost trimis în judecată fostul premier Adrian Năstase.
Hotărârea instanţei supreme are la bază recenta decizie a Curţii Constituţionale, care a stabilit că procurorii au nevoie de avizul Parlamentului pentru a-i ancheta pe miniştrii care sunt şi parlamentari, cum este cazul lui Adrian Năstase, pentru care – potrivit avocatului său, Viorel Roş – ar fi necesar avizul Camerei Deputaţilor.
Reamintim că Năstase a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie la 31 mai 2007, fiind acuzat de dare de mită lui Ioan Melinescu, pe care l-a promovat ca şef al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), în schimbul blocării de către acesta a unei lucrări având ca obiect o tranzacţie suspectă, de 400.000 de dolari, în contul Danei Năstase. Melinescu a fost şi el acuzat de sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii.
Potrivit soţilor Năstase, cei 400.000 de dolari apăruţi din senin în conturile Danei Năstase ar fi reprezentat contravaloarea unor bijuterii, papirusuri, a 11 tablouri (semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Băncilă, Baraschi, Vermont), dar şi a unor vase de ceramică ori a unor obiecte de mobilier, care îi aparţinuseră unei mătuşe a Danei Năstase, Tamara Cernasov, decedată la vârsta de 91 de ani într-o cruntă sărăcie. În urma scandalului "Tamara", Năstase şi-a pierdut toate funcţiile politice, de preşedinte executiv al PSD şi de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS