15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoştaşul aduce declaraţiile de impozit

Poştaşul aduce declaraţiile de impozit

Peste 20.000 de craioveni vor primi prin poştă declaraţiile de impunere pe anul 2007. Contribuabilii trebuie să le trimită completate înapoi la fisc până la mijlocul lunii mai. În caz contrar, amenda e usturătoare.

 

 

 

În fiecare an, persoanele care obţin venituri din diverse activităţi trebuie să completeze şi să trimită pe adresa finanţelor de la judeţ declaraţia de impozit pe venit. Lista celor care sunt obligaţi de lege să depună la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj declaraţiile de impozit pe venit se micşorează de la an la an. Aceasta, pentru că nu mai trebuie să depună documentele amintite salariaţii (cei care au venituri numai din salarii), indiferent la câte firme s-au mutat pe parcursul anului trecut. În Craiova sunt 20.000 de oameni care, vrând-nevrând, au obligaţia dată de Codul Fiscal de a depune formularul „Declaraţia 200“ la finanţe.

Directorul Administraţiei Finanţelor Publice Craiova, Dumitru Mitriţă Tudor, a precizat că instituţia a transmis deja la Bucureşti, la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), peste 20.000 de declaraţii de impunere, care au început să fie retrimise contribuabililor, prin poştă din această săptămână până pe 17 aprilie. Tudor admite că pot interveni erori în sistem, aşa că „persoanele care ştiu că ar trebui să depună declaraţii, dar care nu au primit acasă plicul de la ANAF pot cere informaţii direct de la Administraţia Finanţelor Publice sau prin telefon“. La fel şi cei care primesc acasă plicul cu „surprize“, dar care au numai venitul din salariu. Aceştia sunt puşi pe drumuri de stat să le explice celor de la fisc faptul că nu au obligaţia depunerii declaraţiilor. Dacă nu-şi clarifică situaţia, pot lua amendă pentru nedepunerea documentelor, din simplul motiv că aşa figurează în evidenţele fiscului. Anul trecut au depus hârtiile respective la finanţe 75.429 de contribuabili, dintre care numai 17.580 s-au încadrat în condiţiile care se impun de anul acesta, iar restul de 57.849 de persoane obţin venituri numai din salarii. Acestea nu mai depun formularele de declaraţii de venit.

 

Cine depune

 

Anul acesta, sunt obligate să depună la fisc declaraţii de impozit persoanele care au obţinut, în 2007, venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor (chirii şi arendă) sau din activităţi agricole determinate în sistem real (valabil pentru comercianţii de legume şi fructe, pentru cei cu solarii etc.). La categoria „activităţi independente“, au obligaţia să depună declaraţii cei care obţin venituri din profesii liberale (medici, avocaţi, notari, experţi şi alţii) şi din drepturi de proprietate intelectuală (brevete, drepturi de autor, mărci de fabrică). Mai depun declaraţii cei care au un venit net anual (respectiv pierdere netă) din tranzacţii cu titluri de valoare, din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen pe bază de contract. Românii care obţin venituri din străinătate impozabile în România trebuie să completeze documentele amintite, pentru fisc.

 

Scutiţi „de efort“

 

Fericiţii care nu trebuie să depună la DGFP Dolj documentele amintite sunt cei care au doar venituri din salarii şi asimilate salariilor (cu fişe fiscale), venituri nete pe bază de norme, din pensii, din jocuri de noroc. Sunt avantajate şi persoanele care au două locuri de muncă, pentru că nu trebuie să mai scrie declaraţii pentru fisc. La fel şi persoanele fizice care obţin venituri din transferul proprietăţii imobiliare.

 

Amendă mare

Directorul Administraţiei Finanţelor Publice Craiova a precizat că acei contribuabili care nu respectă prevederile Codului Fiscal pot fi sancţionaţi. Nedepunerea la termen a declaraţiilor de venit se consideră contravenţie şi se sancţionează, în baza Codului de Procedură Fiscală, cu amendă între zece şi 100 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII