10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateModificări gratis la codul CAEN

Modificări gratis la codul CAEN

Societăţile care doresc să-şi schimbe obiectul de activitate, conform noului cod CAEN, o pot face acum fără plata taxelor. Firmele care şi-au achitat taxele rămân cu banii daţi – 600-800 de lei.

 

 

 

Firmele doljene care şi-au modificat până la sfârşitul lunii martie obiectul de activitate, conform Clasificării Activităţilor în Economia Naţională (CAEN) revizuit la începutul anului, au rămas cu banii daţi.

De acum, orice persoană juridică, persoană fizică autorizată şi asociaţie familială îşi poate schimba fără taxe obiectul de activitate la Oficiul Registrului Comerţului (ORC) Dolj. Aceasta, după ce a fost adoptată HG nr. 322/2008 (publicată în MO de pe 28 martie) privind scutiri la plata taxelor de schimbare a obiectului de activitate, care prevede că, timp de un an, firmele sunt scutite de plata respectivelor taxe, ce puteau ajunge până la 600-800 de lei pentru fiecare companie. „Firmele sunt scutite de taxe un an, până la 1 martie 2009. Cine nu îşi actualizează actele până atunci va trebui să plătească. Au rămas mii de firme care pot beneficia de scutirile acestea, pentru că nu era un termen final de schimbare a actelor“, a precizat directorul ORC Dolj, Gheorghe Celea.

Până acum, agenţii economici trebuia să plătească, pe lângă taxele propriu-zise de registru, şi taxe la Monitorul Oficial, pentru a se publica modificarea obiectului de activitate, conform noului CAEN.

În plus, reprezentanţii companiilor aveau şi obligaţia de a depune la ORC actul de constituire a companiei, modificat conform noului cod CAEN.

De acum înainte, actualizarea obiectului de activitate, aşa cum este reglementată de hotărârea de guvern amintită, se face fără a se mai publica în Monitorul Oficial şi fără depunerea actului constitutiv actualizat.

Sute de firme, fuga la gratuităţi

 

Actul normativ adoptat luna trecută a fost aşteptat cu interes de mediul de afaceri. De la publicarea în Monitorul Oficial, peste 500 de companii din Craiova şi-au depus actele pentru schimbarea obiectului de activitate fără plata taxelor aferente.

„Am semnat acte peste acte. Peste 500 de firme au cerut modificarea obiectului de activitate fără plata taxelor“, a spus Gheorghe Celea, directorul ORC Dolj.

Precizăm că, la începutul anului 2008, Institutul Naţional de Statistică a adoptat un nou cod CAEN, pentru a grupa mai bine, activităţile economiei astfel încât să poată fi efectuate statistici. Drept urmare, toate entităţile economice au fost nevoite să-şi modifice actele de firmă, pentru a corespunde noii clasificări. Unele categorii au fost nevoite să-şi modifice rapid obiectul de activitate, cu costuri destul de piperate, pentru că au fost forţate de alte autorităţi. Farmaciile şi medicii de familie erau obligaţi de Casa de Asigurări de Sănătate, pentru a putea încheia contracte pe 2008.

Unele companii trebuia să participe la licitaţii cu noile clasificări CAEN, altele au fost nevoite să depună declaraţiile lunare la autorităţile în drept, conform noilor clasificări.

Potrivit Oficiului Registrului Comerţului Dolj, de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii martie, şi-au schimbat actele conform noului CAEN 1.126 de societăţi comerciale şi alte entităţi economice, din care aproape jumătate sunt farmacii şi medici de familie. În judeţ, există peste 25.000 de firme active. Cele mai multe dintre acestea au un an la dispoziţie să-şi schimbe fără taxe documentaţia necesară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS