30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVosganian: Tichetele cadou trebuie încorporate în salariu, pentru facilitarea creditării la bănci

Vosganian: Tichetele cadou trebuie încorporate în salariu, pentru facilitarea creditării la bănci

Includerea în salariu a tichetelor cadou este în beneficiul salariaţilor, pentru că sumele respective vor fi luate în considerare la contractarea creditelor bancare sau la plata pensiilor, a declarat, astăzi, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

"În viziunea noastră, strategia fiscal-bugetară pe termen mediu ar trebui făcută, în primul rând, pentru protecţia salariaţilor, dar şi pentru o mai bună administrare fiscală, să încorporeze cât mai multe dintre aceste drepturi în salarii", a declarat Vosganian.

Ministrul a precizat că, dacă sumele respective sunt încorporate în salariu, angajatul are posibilitatea de a contracta credite bancare, iar sumele îi vor fi luate în considerare la calcularea pensiei. Pe de altă parte, a mai spus ministrul, salariaţii nu vor mai fi nevoiţi să apeleze la bunăvoinţa angajatorului pentru a primi tichetele cadou.

"Pe viitor, într-un termen mediu, noi avem în vedere încorporarea unor astfel de drepturi în salariu", a spus ministrul Finaţelor. Vosganian a precizat că, în bugetul pe 2008, pentru întregul sistem bugetar, a fost prevăzută suma de 15 milioane de lei, iar valoarea unui tichet era cuprinsă între 10 şi 50 de lei.

"Motivul pentru care am renunţat la acestea este că ele se supuneau prea mult arbitrariului, creau probleme delicate pentru administraţiile locale pentru că salariaţii nu înţelegeau de ce nu pot primi toţi tichete cadou, existau presiuni către primari, primarii nu le puteau onora şi solicitau mai departe, la bugetul statului".

Ministrul a mai spus că "nu era foarte clar" dacă aceste tichete se ofereau persoanelor cu venituri modeste, celor care aveau performanţe profesionale sau celor care aveau mai multă "influenţă". El propune ca, în viitor, sporurile să fie încorporate în salarii şi să fie acordate pentru condiţii speciale de de muncă.

Instituţiile publice nu vor mai acorda angajaţilor tichete cadou, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Executivului privind reducerea cheltuielilor bugetare, care prevede, totodată, interzicerea achiziţionării în 2008, de către instituţiile publice, a imobilelor, autoturismelor sau a mobilierului. Cadrele didactice din mai multe judeţe ale ţării au protestat faţă de decizia autorităţilor locale de a nu mai include în buget tichetele cadou.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU