30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTăriceanu nu vrea ca România să cumpere avioane militare la mâna a doua

Tăriceanu nu vrea ca România să cumpere avioane militare la mâna a doua

Guvernul va lua o decizie privind achiziţia de avioane militare numai în baza unei analize "temeinice" a Ministerului Apărării, care va lua în calcul şi caracteristicile tehnice ale aeronavelor, astfel încât industria românească să aibă de câştigat prin realizarea de piese de schimb şi echipamente.

"Nu vreau să fim simpli cumpărători, vreau ca economia românească să poată contribui la o astfel de achiziţie prin furnituri de echipamente, de piese de schimb, deci să integrăm într-un fel produsul în industria românescă, astfel încât o parte din banii aceştia să aibă şi un efect de antrenare pentru economia românească", a declarat astăzi premierul Tăriceanu.

El a mai susţinut că, aşa cum nu a dorit ca România să devină lada de gunoi a Europei în ce priveşte autoturismele, tot aşa nu doreşte ca Bucureştiul să achiziţioneze avioane militare vechi. Tăriceanu a spus din nou că merge pe principiul potrivit căruia "suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine".

El a precizat că Executivul va lua o decizie privind achiziţia de avioane militare numai în baza unei analize "temeinice" a Ministerului Apărării, cu privire la caracteristicile tehnice ale aeronavelor, la costurile de achiziţie şi cele de întreţinere. "Nu în ultimul rând, mi se pare normal ca România să nu fie tratată numai ca o ţară care are obligaţia să achiziţioneze. Suntem membri NATO, ai UE, dar avem şi propriile interese economice", a spus Tăriceanu.

Premierul a precizat că nu vrea să achiziţioneze avioane militare vechi, pentru a nu se repeta situaţia generată de achiziţionarea celor două fregate din Marea Britanie. "Sunt foarte reticent în a mai repeta această situaţie în privinţa achiziţiei de avioane. Nu trebuie să ne punem în postura de a lua iar echipamente folosite, care au o durată de viaţă scurtă şi peste câţiva ani ne punem problema să cumpărăm altele".

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS