23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞefii APIA, convocaţi la Comisia de Disciplină

Şefii APIA, convocaţi la Comisia de Disciplină

Conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Dolj a fost convocată în această săptămână la Comisia de Disciplină a instituţiei de la Bucureşti, din cauza întârzierilor mari înregistrate la arhivarea cererilor de subvenţie în judeţ.

 

Problema neregulilor din activitatea APIA Dolj sesizate de conducerea centrală a instituţiei este percepută diferit de şefii din judeţ. Pe de o parte, directorul Sergiu Drăgancea, penelist de frunte, susţine că el şi-a sesizat superiorii de tergiversarea arhivării electronice a cererilor de subvenţii. Drăgancea a declarat că mâine se duce la Bucureşti în calitate de reclamant al celui responsabil de procesarea cererilor, şeful Serviciului Sistem Integrat de Administrare şi Control, Ion Ciochindel. „La comisie este chemat şeful Serviciului SIAC, Ion Ciochindel, iar eu vin în calitate de reclamant. Eu am făcut sesizarea, pentru că am văzut anumite nereguli în ceea ce priveşte timpul de procesare şi procedurile. E vorba de primirea cererilor şi de acordarea subvenţiilor de la Uniunea Europeană. Erau anumiţi paşi de făcut şi domnul Ciochindel fie s-a făcut că nu-i ştie, fie chiar nu îi ştia şi s-a întârziat foarte mult“, a spus Drăgancea.

Ciochindel: Toată conducerea APIA Dolj e convocată la comisie

De cealaltă parte a baricadei, cea pedelistă, lucrurile sunt văzute cu totul altfel. Ion Ciochindel, pedelist de fel, a spus însă că la Bucureşti va fi prezentă toată conducerea instituţiei doljene, de la director şi şeful SIAC până la conducătorii celor şapte centre din judeţ, fiecare trebuind să justifice activitatea defectuoasă de la filiala APIA. „Nu e vorba de reclamant şi reclamat aici. Toţi am fost chemaţi la Bucureşti în faţa Comisiei de Disciplină din cauza activităţii defectuoase din 2007. E o minciună ce spune domnul director Drăgancea. Cererile pentru subvenţii trebuia arhivate într-o bază de date până pe 9 iulie anul trecut, dar centrele din Calafat şi Craiova le-au transmis pe 12, respectiv 15 noiembrie. În decembrie nu a mers aplicaţia în care introduceam datele, iar în luna ianuarie, directorul general ne-a trimis ajutoare din cinci judeţe ca să rezolvăm problema. În noiembrie mi le-au dat şi acum încearcă să mă scoată tot pe mine vinovat. Eu nu am avut nici un fel de control asupra centrelor din judeţ, întrucât cel puţin şeful centrului de la Calafat e prieten şi coleg de partid cu domnul Drăgancea şi nu am putut să-i spun nimic“, a spus Ciochindel.

Angajări pe „pile“

Europarlamentarul PD-L Marian Jean Marinescu a criticat sâmbătă activitatea filialei judeţene a APIA, punând haosul din instituţie pe seama angajărilor făcute „pe alte criterii decât cele profesionale“. „Aţi văzut ce sistem de lucru au cei de la APIA. Punem oamenii pe drumuri la zeci, sute de kilometri ca să aducă o documentaţie. La APIA, tot ce se întâmplă este din cauza conducerii defectuoase şi a personalului angajat pe alte criterii decât cele profesionale. Şi-au bătut joc de oameni!“, a spus Marinescu, care a precizat că procedura de aducere a cererilor la centrele din judeţ nu este cerută de Uniunea Europeană. Eurodeputatul a mai spus sâmbătă că subvenţiile la hectar de la UE vor creşte pe măsură ce activitatea de la filialele APIA din România va fi mai bine organizată, de la 50 de euro pe hectar, cât este în prezent, la peste 300 de euro, cât va fi în 2013.

Drăgancea: Angajările au fost făcute de oamenii PD-L

Referitor la acuzaţiile aduse de eurodeputatul PD-L, directorul Sergiu Drăgancea a declarat ieri că angajările la APIA Dolj au fost făcute de reprezentanţi ai APIA de la nivel central pe vremea când instituţia era condusă de membri PD-L. Drăgancea a caracterizat afirmaţiile lui Marinescu drept „trucuri de campanie electorală“ şi a precizat că acesta nu e în măsură să-i aprecieze activitatea din fruntea sucursalei judeţene a APIA. „Nu cred că e în măsură să facă aprecieri referitoare la modul cum conduc APIA la Dolj. Domnul europarlamentar ar trebui să ştie că procedura de depunere a cererilor pentru subvenţii la centrele din judeţ este aceeaşi peste tot în ţară, nu numai la noi. Mă surprinde declaraţia lui pentru că grosul angajărilor s-a făcut de către comisii de examinare formate din reprezentanţi ai APIA de la Bucureşti, pe vremea când APIA era condusă de oameni ai PD-L“, a spus Drăgancea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII