21.7 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul a interzis instituţiilor publice să achiziţioneze maşini şi mobilier în 2008

Guvernul a interzis instituţiilor publice să achiziţioneze maşini şi mobilier în 2008

Guvernul a interzis instituţiilor publice să achiziţioneze, în 2008, imobile, autoturisme, mobilier, aparatură electrocasnică sau de telecomunicaţii pentru birou şi aparate de aer condiţionat, printr-o ordonanţa de urgenţă adoptată în şedinţa de miercuri.

Prevederile sunt valabile pentru autorităţile publice finanţate integral de la bugetul de stat, de la bugetul asigurărilor sociale de stat, de la bugetele locale, pentru cele finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate din aceste bugete, dar şi pentru cele finanţate în totalitate din venituri proprii.

Fac excepţie de la aceste prevederi autorităţile şi instituţiile publice nou-înfiinţate în anii 2007-2008, numai dacă acestea nu provin din restructurarea unor instituţii deja existente, cele care se mută în sedii noi, precum şi cele din domeniul cadastrului şi publicităţii imobiliare.

Pot fi de asemenea achiziţionate imobile în care îşi vor desfăşura activitatea unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi mobilier şcolar pentru acestea. În aceeaşi categorie intră dotările pentru cămine şi cantine studenţeşti, achiziţionate din veniturile proprii, dar şi bunurile de acest gen achiziţionate pentru creşe, grădiniţe, unităţi sanitare cu paturi, unităţi de asistenţă medico-socială, cămine şi cantine pentru elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.

Pe lista celor care beneficiază de derogare se mai află obiectivele de investiţii cu punere în funcţiune în anul 2008, bunurile necesare organizării şi desfăşurării summitului NATO şi cele necesare pentru alegerile locale şi parlamentare şi imobilele în care se vor muta instituţiile publice în urma retrocedării sediilor revendicate.

Din aceeaşi categorie mai fac parte proiectele finanţate din împrumuturi interne şi externe, din bugetul propriu al ordonatorului principal de credite pentru liniile de asistenţă ale programelor operaţionale finanţate din fonduri structurale, proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile şi din fonduri provenite din donaţii şi sponsorizări.

Achiziţiile publice aflate în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă se vor definitiva în baza prevederilor legale în vigoare, dar numai în condiţiile în care autoritatea contractantă a trimis deja până la acea dată, spre publicare, anunţul sau invitaţia de participare la licitaţie.

Actul normativ dă posibilitatea unor ordonatori principali de credite să-şi redistribuie sumele aprobate pentru 2008 "pentru asigurarea unei execuţii bugetare prudente şi ca măsură preventivă de asigurare echilibrată a alocărilor bugetare lunare".

De asemenea, prin actul normativ se instituie un sistem de monitorizare pentru unele categorii de cheltuieli, pentru care ordonatorii principali de credite trebuie să raporteze Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) date şi informaţii ce vor fi stabilite prin ordin al ministrului. Astfel, ordonatorii principali de credite vor avea obligaţia de a trimite, lunar, derularea programului de investiţii publice pentru luna anterioară, astfel încât MEF să poată analiza utilizarea creditelor bugetare puse la dispoziţie în luna precedentă.

Prin actul normativ se instituie reguli obligatorii de transmitere a datelor şi informaţiilor necesare includerii în fazele de programare şi de execuţie, anuală şi lunară, a elementelor de calcul a deficitului public potrivit metodologiei europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS