21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZonele scumpe şi ieftine din Craiova

Zonele scumpe şi ieftine din Craiova

Tentaţia unei locuinţe într-o zonă considerată bună este mare pentru majoritatea craiovenilor. Însă, imobilele situate în centru impun cheltuieli foarte mari.

 

Dacă ar fi să-şi cumpere o locuinţă, cei mai mulţi dintre craioveni ar opta pentru una situată în zona centrală. Motivaţia unei astfel de alegeri este influenţată în primul rând de facilităţile oferite de zonă – apropierea de magazine, zone de relaxare, şcoli, parcuri, accesul uşor la mijloacele de transport în comun. „În centru aş cumpăra, bineînţeles. Nu-mi permit însă pentru că preţurile sunt foarte mari“, a declarat Denisa, de 27 de ani, din Craiova. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi craioveni. „În centru! Cine şi-ar cumpăra o casă la periferie dacă ar avea bani? Problema este că sunt prea scumpe pentru buzunarul nostru“, a explicat Mariana Mănescu, de 35 de ani, din Craiova. „Centru, cu siguranţă! Nu te poţi însă atinge oricât de mult ţi-ai dori. Copiii mei nu au nici o şansă să-şi ia nici în alte cartiere, pentru că sunt scumpe! Ce să mai vorbim de preferinţe?!“, a spus Daniela Maria, de 54 de ani.

 

Diferenţa de preţ este dată de zonă

 

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare recunosc, la rândul lor, că alegerea unei zone în defavoarea alteia afectează bugetul craiovenilor, aceştia ajungând să plătească în plus 20-25% pentru o locuinţă situată într-o zonă mai bună, potrivit lui Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic. Totuşi, diferenţele cele mai mari de preţ între locuinţele din zonele considerate mai bune şi, implicit, mai scumpe, şi celelalte derivă în principal din confortul acestora, şi, nu din poziţionare. „Craiova are un preţ mediu la nivel naţional. Nu prea mai există zone ieftine şi zone scumpe – nu există diferenţe mari între ele. Din punct de vedere al preţurilor, zona semicentrală echivalează în mare măsură Brazda, de exemplu“, a spus Răduţ, referindu-se în principal la apartamente.

 

Blocuri ieftine în Valea Roşie

 

Acesta a explicat însă că una dintre zonele în care există cele mai multe locuinţe cu confort scăzut (confort 3 şi 4) şi deci şi preţuri mai mici este cartierul Valea Roşie. Afirmaţia este susţinută şi de alţi agenţi imobiliari. „O zonă ieftină de blocuri este Valea Roşie. Acolo locuinţele au 27 mp, iar preţul lor este de aproximativ 1,3 miliarde de lei“, a spus Valeriu Onescu, directorul agenţiei Rai Imobiliare. La polul opus se află zonele ultracentrală şi centrală – zona prefecturii, A.I. Cuza, Calea Bucureşti – de la blocul S 200 la Grădina Botanică. „În afara zonei ultracentrale, o zonă scumpă este cea cu blocuri de pe Calea Bucureşti, blocurile cu două etaje de pe Câmpia Islaz, zona Grădina Botanică, zona Păltiniş. Foarte bine cotate sunt şi blocurile nou contruite în zona Laguna Albastră“, a adăugat Onescu.

 

Zonele scumpe şi ieftine cu case

 

În ceea ce priveşte zonele cu case scumpe şi cele cu case ieftine, situaţia este puţin diferită. „Fiecare casă are preţul ei. Case mai scumpe în Craiova sunt în zonele Unirii, Parcul Puşkin, Mărăşti-Mărăşeşti, Dezrobirii“, a spus Nicu Răduţ. Acestea nu sunt însă singurele în care preţurile caselor se menţin ridicate. „Ştefan cel Mare, Păltiniş, 1848, Tudor Vladimirescu sunt zone cu preţuri mari la case. Dacă, în general, terenul costă 600-700 de euro/mp, acolo casele costă de la 250.000 de euro în sus“, a spus Valeriu Onescu. Acesta a precizat că imobile ieftine sunt în zonele periferice: Catargiu, Popoveni, Brestei, Bariera Vâlcii. „Sunt, în general, zone fără canalizare, unele uşor inundabile. Multe dintre locuinţele din aceste zone sunt de două-trei mai ieftine decât cele din zonele centrale“, a adăugat Onescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII