25.6 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNepal: 30 de arestări în timpul protestelor pro-Tibet

Nepal: 30 de arestări în timpul protestelor pro-Tibet

Poliţia din Katmandu a împrăştiat astăzi o sută de protestatari tibetani şi călugări budişti, arestând în jur de 30 de persoane în cele mai recente demonstraţii pro-Tibet organizate în Nepal, informează site-ul iht.com.
Protestatarii demonstrau în mod paşnic în apropiere de principalul sediu al Naţiunilor Unite din Katmandu, afişând pancarte prin care cereau eliberarea Tibetului şi solicitau Naţiunilor Unite să investigheze acţiunile pe care poliţia Chineză le-a organizat împotriva protestelor din Tibet. Poliţia din Katmandu a intervenit rapid şi a dispersat mulţimea, arestând mai mulţi protestatari şi ducându-i apoi într-un centru de detenţie din apropiere. Nu se ştie încă dacă persoanele arestate vor fi acuzate de săvârşirea vreunei infracţiuni sau vor fi eliberaţi. În acelaşi timp, exilaţii tibetani din India au organizat un protest similar în faţa sediului Naţiunilor Unite din New Delhi. Poliţia nu a intervenit, iar reprezentanţi ai Naţiunilor Unite au avut o întrevedere cu liderii protestarilor chiar înainte de încheierea manifestării.
Demonstraţiile organizate în Nepal şi la New Delhi vin după o săptămână de proteste împotriva dominaţiei chineze în Tibet, proteste ce au culminat vineri, când tibetanii au atacat etnicii chinezi şi au incendiat magazinele acestora din capitala tibetană Lhasa. Autorităţile au anunţat că 16 persoane şi-au pierdut viaţa în timpul violenţelor, dar tibetanii susţin că 80 de persoane au murit în timpul demonstraţilor.
Săptămâna trecută, comunităţile de tibetani exilaţi, inclusiv cei din Nepal şi din India, au organizat proteste, de multe ori confruntându-se violent cu autorităţile acre nu doresc să pună în pericol relaţiile cu Beijingul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS