17.9 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdrian Năstase, nemulţumit că decizia Curţii Constituţionale nu se aplică în cazul său

Adrian Năstase, nemulţumit că decizia Curţii Constituţionale nu se aplică în cazul său

Deputatul PSD Adrian Năstase a declarat astăzi pentru NewsIn că nu poate înţelege declaraţiile preşedintelui Curţii Constituţionale, Ioan Vida, şi nici de ce decizia Curţii în legătură cu urmărirea penală a miniştrilor se poate aplica de acum înainte la 20 de milioane de români, mai puţini patru foşti miniştri.

"Această soluţie nu poate să fie susţinută în niciun fel şi nu cred că un text al Constituţiei poate fi valabil de acum înainte pentru 20 de milioane de români, mai puţin patru", a mai spus liderul PSD.

Fostul premier s-a arătat surprins de declaraţia lui Ioan Vida care a precizat că decizia Curţii Constituţionale referitoare la procedura de urmărire penală a miniştrilor are aplicabilitate de acum înainte, iar în cazurile Adrian Năstase, Miron Mitrea, Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş nu este nevoie de avizul Parlamentului.

"Eu ştiam că o decizie a Curţii Constituţionale se aplică imediat, oricând şi pentru oricine. Nu înţeleg această interpretare mai ales că decizia Curţii este urmarea unei sesizări făcute de CSM şi de Parlament exact în legătură cu aceste cazuri, ori acum vine domnul Vida şi spune că acest text nu se aplică în cazul a patru persoane pentru care de fapt şi Parlamentul şi CSM au cerut clarificarea în legătură cu un conflict între instituţii", a declarat Năstase. El a adăugat că judecătorii de la Curte trebuiau să dea un răspuns pentru aceste speţe în curs, pentru cauzele care nu sunt finalizate, şi nu soluţii pentru viitor.

Pe de altă parte, Adrian Năstase a criticat şi modul în care preşedintele Curţii Constituţionale a ales să explice această decizie, adică public şi înainte de publicarea ei în Monitorul Oficial. "Este pentru prima oară când preşedintele Curţii Constituţionale face o declaraţie pe marginea unei motivaţii care nici nu a fost publicată. Mi se pare ciudat şi de neînţeles ieşirea domnului Vida. (…) Am discutat şi cu alţi specialişti şi nimeni nu înţelege această ieşire publică. Poate există o raţiune pe care noi nu o cunoaştem şi care a determinat această ieşire", a adăugat deputatul social-democrat. Năstase a mai spus că Vida nu a respectat deontologia profesională făcând aceste declaraţii şi că acestea ar putea "induce un anumit tip de conduită celorlalţi colegi judecători".

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS