23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTăriceanu anunţă modificarea hotărârii privind alegerile locale

Tăriceanu anunţă modificarea hotărârii privind alegerile locale

Guvernul va modifica hotărârea de guvern privind organizarea alegerilor locale pentru a permite alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor de Consilii Judeţene, a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu, care a apreciat declaraţiile PSD pe această temă drept "o furtună într-un pahar cu apă".

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, anunţă că Legea votului uninominal a fost publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi, începând cu 1 iunie 2008, prin acest sistem de vot.

Preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a anunţat printr-un comunicat că Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului a fost publicată în Monitorul Oficial şi că va intra în vigoare la trei zile de la apariţie.

"Acest lucru înseamnă că preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi, începând cu 1 iunie 2008, prin sistemul de vot uninominal. De îndată ce legea va intra în vigoare, Guvernul va completa hotărârile de Guvern privitoare la organizarea alegerilor cu normele privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene", a adăugat Olteanu conform sursei citate.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat azi că partidul îşi menţine poziţia în ceea ce priveşte alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor de consilii judeţene, precizând că, dacă Guvernul va bloca uninominalul, în acest caz, social-democraţii vor depune o moţiune de cenzură.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, social-democratul Liviu Dragnea, a solicitat azi Guvernului anularea hotărârii de guvern privind aprobarea calendarului pentru alegerile locale, considerând că actul normativ blochează votul uninominal la CJ.

În replică, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, a declarat tot azi că preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi pe sistemul uninominal, la scrutinul din iunie, conform legii privind introducerea votului uninominal, de care Guvernul a luat notă.

Guvernul a aprobat, miercuri, un set de zece hotărâri pentru organizarea la 1 iunie a primului tur al alegerilor locale, iar al doilea tur de scrutin la 15 iunie, fondurile alocate fiind de 66 milioane lei, dublu faţă de 2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS