22.3 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSondaj: Majoritatea americanilor ar vrea un democrat la Casa Albă

Sondaj: Majoritatea americanilor ar vrea un democrat la Casa Albă

Majoritatea americanilor ar prefera ca un democrat să fie ales preşedinte al Statelor Unite în luna noiembrie, potrivit unui sondaj publicat astăzi de Wall Street Journal, citat de AFP.

Potrivit sondajului, 50% dintre americani ar vrea ca următorul preşedinte să fie democrat, faţă de numai 37% care ar vrea să fie republican.

Rugaţi să aleagă între republicanul John McCain şi democraţii Hillary Clinton şi Barack Obama, americanii îi plasează pe cei doi democraţi în fruntea cursei, urmaţi îndeaproape de republican.

În cazul unui duel McCain-Obama, senatorul de Illinois ar câştiga cu 47% din voturi, faţă de 44% pentru senatorul de Arizona. În cazul unei curse între McCain şi Clinton, senatoarea de New York ar câştiga la o diferenţă mai mică (47% din voturi, faţă de 45% din voturi).

Sondajul a fost realizat în perioada 7 – 10 martie, pe un eşantion de 1.012 persoane înscrise pe listele electorale şi are o marjă de eroare de 3,1 %.

Diferenţa dintre numărul de persoane care afirmă că vor ca un democrat să se instaleze la Casa Albă şi rezultatul relativ bun al lui McCain este explicabilă prin faptul că personalitatea senatorului seduce şi alegători din afara taberei sale, potrivit studiului.

Aproximativ 47% dintre alegători, indiferent de orientare, au o opinie foarte sau destul de bună în ceea ce îl priveşte pe McCain, în timp ce 37% au o părere foarte sau destul de proastă. Comparativ, 45% dintre alegători au o părere foarte sau destul de bună despre Clinton, în timp ce 43% au una foarte sau destul de proastă.

În jocul carismei, Obama câştigă clar, 51% dintre persoanele întrebate spunând că au o părerea foarte sau destul de bună despre el, faţă de numai 28% care au o părere destul sau foarte proastă.

Toţi candidaţii au rezultate mai bune decât preşedintele George W. Bush, despre care numai 34% dintre americani au o părere foarte sau destul de bună, în timp ce 55% au avut o părerea foarte sau extrem de proastă.

Numai 32% dintre americani aprobă politica lui Bush, faţă de 63% care o dezaprobă.

Întrebaţi  dacă viitorul preşedinte ar trebui, din punctul lor de vedere, să urmeze aceeaşi politică pe care a adoptat-o Bush, 75% dintre persoane au spus "nu".

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII