20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia, codaşă în Europa în privinţa numărului de medici la mia de locuitori

România, codaşă în Europa în privinţa numărului de medici la mia de locuitori

Cu doar 1,9 medici la mia de locuitori, România ocupă locul 31 din 33 în Europa, în condiţiile în care media continentală este de 3,8 medici la mia de locuitori. În plus, în anul 2007 au plecat să lucreze în străinătate 1.200 de medici, adică 4 la sută din totalul celor cu drept de liberă practică.

"Suntem în criză în privinţa numărului de medici. Practic, în România, numărul de medici şi chiar şi cel de farmacişti este de doar jumătate din necesar", a declarat astăzi preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, în cadrul Adunării Generale a CMR. Conform datelor CMR, o treime din specializările medicale nu sunt acoperite în întregime la nivel naţional. Astfel, există judeţe fără medic cardiolog, endocrinolog sau pneumolog, cum ar fi Bistriţa Năsăud, Mehedinţi, Ialomiţa şi Călăraşi.  

Primele două cauze ale crizei de medici sunt, potrivit CMR, salariile mici şi dotările modeste din unităţile sanitare. "Dacă acum 15 ani erau chiar şi 20 de candidaţi pe un loc la admiterea la Medicină, numărul lor este, astăzi, de cinci ori mai mic. Chiar şi proaspeţii absolvenţi de liceu îşi dau seama ce îi aşteaptă dacă devin medici", a declarat rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Florian Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII