16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTerenuri la ţară pentru furnizorii Ford

Terenuri la ţară pentru furnizorii Ford

Reprezentantul agenţiilor imobiliare membre ARIS spune că investitorii străini nu au nici o şansă să cumpere suprafeţe mari de teren în Craiova, dar există unele ieftine în comunele din jurul oraşului.

 

Pentru ca investitorii străini să nu mai fugă de Dolj din cazuza lipsei terenurilor, Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia a încheiat vineri un protocol cu Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare (ARIS), al cărui vicepreşedinte este craioveanul Cristian Clenciu. „În ultima perioadă, ca urmare a preluării celor două societăţi craiovene – Daewoo şi Electroputere – de către investitori străini, a crescut interesul unor mari companii europene de a-şi dezvolta afacerile în Oltenia, mai ales în judeţul Dolj.

Pentru a facilita accesul acestora la informaţiile din domeniul imobiliar, ADR a iniţiat un parteneriat cu Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare“, se arată într-un comunicat de presă al ADR. Colaborarea cu agenţiile imobiliare presupune punerea în contact a investitorilor străini care caută terenuri în zonă cu agenţiile imobiliare. „Un prim pas în acest parteneriat îl reprezintă constituirea unei baze de date imobiliare cu terenuri de suprafeţe mari de tip green-field sau brown-field, adică investiţii de la zero sau unităţi imobiliare în conservare, pentru că acest gen de terenuri sunt căutate de investitorii străini care au venit în ultima perioadă la Craiova“, a declarat vicepreşedintele ARIS. Practic, vin investitorii la autorităţi, iar acestea îi plasează agenţilor imobiliari, să le găsească suprafeţe care să se preteze investiţiilor industriale.

Suedezii, furnizori pentru Ford

Înaintea semnării parteneriatului, reprezentanţii ADR şi ARIS au fost contactaţi de responsabili comerciali din cadrul Ambasadei Suediei la Bucureşti şi de oameni de afaceri din domeniul industriei de subansamble auto. Suedezii au făcut lobby pentru compania IAC, care intenţionează să devină furnizor de diverse subansamble auto (cum ar fi capitonajele) pentru compania Ford. Potrivit participanţilor la discuţii, suedezii solicită o suprafaţă de teren de aproximativ cinci hectare, departe de zonele locuite. Ar intenţiona să construiască mai întâi o fabrică pe un hectar în primul an, care să se extindă pe două hectare în al doilea an. Suedezii au mai promis la întâlnirea cu ADR Sud-Vest Oltenia că în primul an vor avea 150 de angajaţi, iar în doi – trei ani, numărul salariaţilor va creşte la 500 de persoane.

„Craiova e închisă la terenuri“

Cristian Clenciu, care deţine la rândul lui o agenţie imobiliară în Craiova, susţine că îi va duce pe investitori undeva în comunele din jur, din cauză că nu se mai găsesc suprafeţele imobiliare de amploare cerute de investitorii străini, potenţiali furnizori pentru Ford. „Craiova este închisă din punct de vedere al terenurilor care să se preteze la activităţi industriale. De exemplu, suedezii nu vor să-şi construiască afacerea lângă zone locuite. Le oferim terenuri ieftine (între unu şi zece euro) în comunele din jur. Autorităţile din Craiova le-au promis că se ocupă de utilităţi. Chiar dacă s-ar găsi terenuri în jurul Craiovei, acestea sunt exagerat de scumpe“, a spus Clenciu. Suedezii revin peste trei săptămâni în Bănie, pentru a vedea dacă s-au găsit suprafeţele solicitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII