34.4 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudiu CSM: Independenţa justiţiei, afectată de serviciile secrete

Studiu CSM: Independenţa justiţiei, afectată de serviciile secrete

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat astăzi publicităţii rezultatele studiului privind percepţia magistraţilor în anul 2007 asupra sistemului judiciar, cercetare sociologică realizată de către Asociaţia Română de Transparenţă. Potrivit studiului, magistraţii sunt conştienţi că există corupţie în sistem şi consideră că trebuie excluşi din magistratură colegii lor găsiţi vinovaţi de fapte de corupţie, în caz contrar perpetuându-se neîncrederea între ei.
Potrivit acestui studiu, proporţia magistraţilor care percep sistemul judiciar ca fiind unul independent a scăzut cu 6% în 2007. În privinţa cauzelor care le influenţează activitatea, 42,1% dintre magistraţi identifică serviciile de informaţii ca afectând independenţa sistemului judiciar.
Cercetarea sociologică indică o creştere a numărului de magistraţi care consideră că rivalitatea dintre judecători şi procurori le-a afectat independenţa şi/sau imparţialitatea (31,3% în 2007, faţă de 28,1% în 2006). De asemenea, a scăzut procentul magistraţilor care apreciază că sistemul actual de concursuri/examene pentru numirea în funcţiile de conducere în cadrul parchetelor este unul obiectiv (43,3% în 2007 faţă de 53% în 2006). În acelaşi timp, a crescut foarte puţin (2,4%), procentul magistraţilor care consideră că CSM a reacţionat prompt întotdeauna sau forte des în cazurile de ingerinţe în actul de justiţie.
Potrivit aceluiaşi studiu, a crescut procentul magistraţilor care au întâlnit anul trecut situaţii în care independenţa a fost afectată de promovarea în funcţii de conducere (aproape 50% în 2007, faţă 30% în 2006) şi evaluarea profesională (49,3% în 2007 faţă de 27% cu un an înainte).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS