12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrivilegiile parlamentarilor din bani publici

Privilegiile parlamentarilor din bani publici

Pensii speciale, cazare şi transport gratuite, maşină de serviciu. Sunt câteva dintre privilegiile pe care şi le-au votat parlamentarii anul trecut şi de care au ţinut cu dinţii când preşedintele le-a cerut să mai renunţe la avantaje. Singura concesie a aleşilor a fost să renunţe la paşaportul diplmatic pentru membrii familiei.

Dacă nu este din Bucureşti, parlamentarul are cazare la hotel sau primeşte în mână lunar 2.500 de lei pentru chirie. De 15 ani, banii s-au dat fără nici o verificare. Anul trecut însă, după ce presa a dezvăluit că unii demnitari aveau case în Capitală dar primeau şi bani de chirie, Parlamentul a modificat legea. Acum, sumele se dau doar pentru cei care nu au proprietate personală în Bucureşti.

Ca să vină la Parlament, aleşii au maşină de serviciu şi 9,5 litri de benzină gratuit la fiecare sută de kilometri. De această facilitate se bucură chiar şi atunci când pleacă în vacanţa parlamentară, pentru că legea îi asigură o diurnă de doi la sută din îndemnizaţie pentru deplasări.
Cui nu-i place cu maşina, poate merge în teritoriu cu vaporul, avionul sau trenul, la clasa întâi, tot pe banii statului.

Senatorii şi deputaţii s-au gândit şi la bătrâneţe. Aşa se face că ei se pot pensiona mai devreme decât bugetarii de rând, iar pensia va fi de 80% din ultimul salariu încasat. Singura condiţie este să fi avut cel puţin trei mandate. Iar dacă poporul nu îl mai alege, Parlamentul are grijă de el. La despărţire, cei care n-au alt serviciu, primesc trei salarii compensatorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII