17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVor să salveze teatrul cu orice preţ!

Vor să salveze teatrul cu orice preţ!

Situaţia Palatului Cultural „Theodor Costescu“ din Severin este deplorabilă. Autorităţile locale nu mişcă un deget pentru rezolvarea problemelor, iar oamenii de cultură caută soluţii pentru supravieţuirea instituţiei.

 

 

Aflată de mai bine de zece ani în paragină, clădirea Palatului Cultural „Theodor Costescu“ din centrul Severinului stă să cadă sub ochii autorităţilor, care nu iau nici o măsură pentru rezolvarea situaţiei. Prin acoperişul imobilului plouă, iar din pereţi au început să crească arbuşti. „Este o perioadă moartă pentru noi. Oamenii nu se înghesuie să vină la spectacole, poate li se pare scump preţul de zece lei al biletului. Poate observă şi ei nepăsarea autorităţilor în ceea ce priveşte cultura. Trebuie să apelăm la fel de fel de activităţi, care nu au nimic în comun cu cultura, să putem supravieţui. Închiriem holurile şi terasele pentru diverse activităţi, să mai strângem bani pe care să-i folosim în conservarea clădirii, care nu arată prea bine“, a declarat contabila Casei de Cultură, Anişoara Păcală.

Situaţia este cunoscută şi de primarul oraşului, Constantin Dinu, care, mai în glumă, mai în serios, a spus că, la cum arată palatul, nu ar vrea să dea ochii cu Theodor Costescu. „Dacă ar mai putea vedea Costescu ce se întâmplă cu clădirea pe care el a construit-o cu sudoarea frunţii, ne-ar omorî pe toţi“, a spus acesta.

 

Bani din expoziţii cu vânzare

 

Dacă la spectacole lumea nu se înghesuie, nu acelaşi lucru se întâmplă în cadrul unei expoziţii cu vânzare de haine şi alte articole artizanale. În numai opt zile, pragul Palatului Cultural a fost trecut de peste 10.000 de oameni, care nu numai că au vizitat expoziţia, dar au şi cheltuit bani, din care aproximativ 20% revin administraţiei teatrului. Fondurile strânse vor fi folosite în executarea unor lucrări de reabilitare a sălii de spectacole. „Avem un contract cu Palatul Cultural «Theodor Costescu» şi venim de trei ori pe an în Severin. Avem închiriate holurile şi o parte din trotuarul clădirii. De fiecare dată am scos un profit frumuşel aici, la Severin. Data trecută, în contul instituţiei au intrat 5.500-6.000 de lei, bani pe care am înţeles că îi vor folosi să mai repare câte ceva la clădire“, a declarat organizatorul expoziţiei, Cătălin Andrei.

De săptămâna viitoare, angajaţii teatrului vor începe, cu banii strânşi, lucrările de reparare a acoperişului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU