21.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDezvoltarea IMM-urilor, în atenţia instituţiilor statului

Dezvoltarea IMM-urilor, în atenţia instituţiilor statului

Întreprinderile mici şi mijlocii autohtone au nevoie de sprijin pentru a deveni din ce în ce mai competitive pe o piaţă concurenţială în care firmele străine tind să acapareze toate sectoarele economice. Aceasta a fost tema simpozionului organizat joi la hotelul Parc de reprezentanţii Ministerului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (MIMMCTPL), Btl Design, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Olt şi Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii Craiova (OTIMMC), având ca partener principal compania Vodafone. Reprezentanţii IMM-urilor, veniţi în număr mare la eveniment, s-au bucurat şi de prezenţa secretarului general adjunct al MIMMCTPL, Marius Roman. El a fost de părere că întreprinderile mici şi mijlocii trebuie să facă tot posibilul nu numai să reziste în faţa firmelor venite dinafară, dar să şi reuşească să se dezvolte prin strategii bine puse la punct. De asemenea, Marius Roman a avertizat că, în cazul proiectelor finanţate de Uniunea Europeană, coordonatorii IMM-urilor trebuie să aibă grijă să repecte toate condiţiile impuse, astfel încât să nu le fie retrasă finanţarea.

 

„Întreprinzătorii trebuie să fie mai activi“

 

Întrucât anul 2007 a fost slab din punct de vedere al absorbţiei de către IMM-uri a fondurilor europene şi guvernamentale, investitorii au fost sfătuiţi să profite mai mult de pe urma banilor puşi la bătaie pentru acest sector economic. „Noi avem un angajat care lucrează în permanenţă la Camera de Comerţ, în Slatina. Oferim asistenţă gratuită şi dispunem de multe programe de finanţare adresate IMM-urilor. Ne dorim însă ca întreprinzătorii să fie mai activi şi să solicite fondurile de care au nevoie pentru a pune la punct o strategie de dezvoltare“, a spus Radu Mirea, preşedintele OTIMMC.

Şi subprefectul Virgil Panduru, prezent la simpozion, a spus că prefectura poate acorda asistenţă gratuită în legătură cu modalitatea de accesare a fondurilor guvernamentale sau europene, pornind de la ideea că IMM-urile reprezintă motorul de dezvoltare a economiei naţionale. De asemenea, el i-a sfătuit pe reprezentanţii sectorului vizat să încheie parteneriate cu administraţia locală pentru a accesa mai uşor banii alocaţi de Uniunea Europeană.

Instituţiile bancare prezente la eveniment, Exim Bank, BRD Groupe Societe Generale şi BCR, au pus la dispoziţia celor care vor să investească în întreprinderi mici şi mijlocii oferte de credite cu dobânzi avantajoase. De asemenea, partenerul principal al evenimentului, Vodafone, a prezentat cele mai moderne mijloace de comunicare, indispensabile celor care pun pe picioare sau au deja o afacere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS