24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCondamnarea la moarte a lui Munaf, anulată de un tribunal irakian

Condamnarea la moarte a lui Munaf, anulată de un tribunal irakian

Avocaţii lui Mohammad Munaf au anunţat Curtea Supremă a Statelor Unite că o Curte de apel irakiană a anulat condamnarea la moarte a acestuia, pronunţată într-un proces privind răpirea a trei ziarişti români în Irak, a anunţat National Public Radio.

Mohammad Munaf, cetăţean americano-irakian, a fost judecat în Irak pentru răpirea, în 2005, a trei jurnalişti români şi a fost condamnat la moarte prin spânzurare.

El se află în custodia forţei multinaţionale din Irak, iar avocaţii săi au contestat, în justiţia americană, dreptul autorităţilor de la Washington de a-l preda Irakului în vederea executării sentinţei.

Conform NPR, Curtea de Apel irakiană a anulat condamnarea deoarece documentele care au stat la baza acesteia – o transcriere a mărturiei lui Munaf şi declaraţiile scrise ale martorilor – nu mai pot fi găsite.

Judecat de un tribunal irakian şi condamnat la moarte prin spânzurare, Munaf a sesizat justiţia americană, apreciind că nu a beneficiat de un proces echitabil. Curtea federală de Apel din Washington a considerat, în aprilie 2007, că nu are nici o autoritate asupra lui Munaf, deoarece el este deţinut de o forţă internaţională şi a fost condamnat de un stat suveran. Cu toate acestea, în luna decembrie a anului trecut, Curtea Supremă a Statelor Unite a acceptat să examineze cazul său.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS