24 C
Craiova
marți, 14 iulie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate SUA: Kosovo nu va mai fi niciodată parte a Serbiei

SUA: Kosovo nu va mai fi niciodată parte a Serbiei

Kosovo nu va mai face niciodată parte din Serbia, a declarat astăzi un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat, adăugând însă că Washingtonul va continua să coopereze pe această temă cu Serbia şi aliatul său, Rusia, care se opun independenţei.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Tom Casey, a făcut aceste declaraţii după ce candiatul favorit la alegerile prezidenţiale ruse, Dmitri Medvedev, a efectuat o vizită la Belgrad menită să garanteze sprijinul Moscovei pentru suveranitatea asupra Kosovo, în pofida susţinerii statelor occidentale pentru proclamarea independenţei.

"Vom încerca în continuare să cooperăm atât cu ruşii, cât şi cu sârbii în această privinţă, însă cred că trebuie să fie clar pentru toată lumea că Kosovo nu va mai fi niciodată parte a Serbiei", a declarat Casey.

La Belgrad, premierul sârb Voislav Koştuniţa a precizat că protestele faţă de noul stat Kosovo vor continua şi nu va exista o normalizare a relaţiilor cu ţările care au acceptat-o înainte de a-şi schimba politica.

Casey a declarat că SUA, care au recunoscut independenţa Kosovo, nu au nici o problemă cu demonstraţiile paşnice, atâta timp cât ele nu devin violente.

Săptămâna trecută, ambasada americană din Belgrad a fost incendiată de protestatarii nemulţumiţi de proclamarea independenţei Kosovo, la 17 februarie.

Casey a declarat că familiile şi angajaţii ambasadei americane care nu au funcţii esenţiale au părăsit Belgradul până la ameliorarea securităţii, însă ambasadorul american Cameron Munter a rămas în capitala sârbă, alături de alţi oficiali americani.

"Nu vrem să izolăm Serbia", a adăugat Casey, afirmând că SUA vor ca Serbia să îşi poată realiza ambiţiile de a deveni parte a Europei. "Cred că acesta este viitorul ţării şi sperăm că aceasta este direcţia pe care conducerea sa vrea să o ia", a explicat el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:05:39

Iohannis: PSD va fi vinovat de morții de...

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că...

ȘTIRI GdS

Mehedinți: Cercetați pentru contrabandă cu țigări

Polițiștii din cadrul Posturilor Butoiești și Breznita Motru au depistat, în trafic, pe DC 81, doi bărbați care transportau țigări de contrabandă....

Marcel Ciolacu pentru Klaus Iohannis: Nu vom ceda șantajului!

Liderul interimar PSD, Marcel Ciolacu, îl acuză marți pe președintele Iohannis că șantajează Parlamentul, după ce șeful statului a acuzat la rândul lui...
00:05:39

Iohannis: PSD va fi vinovat de morții de...

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că PSD "tergiversează" legea carantinării şi izolării şi a făcut apel la parlamentari să finalizeze discuţiile...

Liga 3 / Florin Spânu: Cu toţii suntem nerăbdători...

CSO Filiaşi îşi reia activitatea miercuri dimineaţă

Dolj: Acțiuni de verificare a respectării măsurilor de protecție

În ultimele 24 de ore, sub autoritatea Instituției Prefectului Dolj, au fost desfăşurate acţiuni de verificare cu efective mărite în zone aglomerate,...

Sumele alocate presei pentru campania de informare despre coronavirus...

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, ordonanţele de urgenţă ale Guvernului privind organizarea şi desfăşurarea unor campanii de informare publică în contextul situaţiei...