8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSUA: Kosovo nu va mai fi niciodată parte a Serbiei

SUA: Kosovo nu va mai fi niciodată parte a Serbiei

Kosovo nu va mai face niciodată parte din Serbia, a declarat astăzi un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat, adăugând însă că Washingtonul va continua să coopereze pe această temă cu Serbia şi aliatul său, Rusia, care se opun independenţei.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Tom Casey, a făcut aceste declaraţii după ce candiatul favorit la alegerile prezidenţiale ruse, Dmitri Medvedev, a efectuat o vizită la Belgrad menită să garanteze sprijinul Moscovei pentru suveranitatea asupra Kosovo, în pofida susţinerii statelor occidentale pentru proclamarea independenţei.

"Vom încerca în continuare să cooperăm atât cu ruşii, cât şi cu sârbii în această privinţă, însă cred că trebuie să fie clar pentru toată lumea că Kosovo nu va mai fi niciodată parte a Serbiei", a declarat Casey.

La Belgrad, premierul sârb Voislav Koştuniţa a precizat că protestele faţă de noul stat Kosovo vor continua şi nu va exista o normalizare a relaţiilor cu ţările care au acceptat-o înainte de a-şi schimba politica.

Casey a declarat că SUA, care au recunoscut independenţa Kosovo, nu au nici o problemă cu demonstraţiile paşnice, atâta timp cât ele nu devin violente.

Săptămâna trecută, ambasada americană din Belgrad a fost incendiată de protestatarii nemulţumiţi de proclamarea independenţei Kosovo, la 17 februarie.

Casey a declarat că familiile şi angajaţii ambasadei americane care nu au funcţii esenţiale au părăsit Belgradul până la ameliorarea securităţii, însă ambasadorul american Cameron Munter a rămas în capitala sârbă, alături de alţi oficiali americani.

"Nu vrem să izolăm Serbia", a adăugat Casey, afirmând că SUA vor ca Serbia să îşi poată realiza ambiţiile de a deveni parte a Europei. "Cred că acesta este viitorul ţării şi sperăm că aceasta este direcţia pe care conducerea sa vrea să o ia", a explicat el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU