24 C
Craiova
marți, 14 iulie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Noua formulă a taxei auto va fi prezentată săptămâna viitoare într-o audiere publică

Noua formulă a taxei auto va fi prezentată săptămâna viitoare într-o audiere publică

Guvernul va organiza săptămâna viitoare o audiere publică pe tema noii taxe auto. Audierea se va desfăşura în Parlament şi vor participa parlamentari, reprezentanţi ai mass-media şi ai societăţii civile, a anunţat astăzi ministrul Finanţelor şi Economiei, Varujan Vosganian.

În cadrul audierii, ministrul Economiei şi Finanţelor intenţionează să sublinieze câteva lucuri importante legate de taxa de poluare auto: "în primul rând despre utilitatea ei şi despre impactul nefavorabil al eliminării taxei auto, în al doilea rând să se explice faptul că în formula sa nouă dincolo de avantajele pe care le prezintă în ceea ce priveşte modul de calcul al taxei şi combaterea directă a poluării prin taxarea pe emisiile de dioxid de carbon şi cele de oxid de azot, faptul că în noua formulă, taxa de poluare auto reduce taxarea care există astăzi cu cel puţin o treime pe ansamblul veniturilor totale."

Estimările reprezentantului Ministerului Economiei şi Finanţelor pentru a doua parte a anului 2008, atunci când taxa ar urma să intre în vigoare, arată că totalul veniturilor colectate vor fi cu o treime mai mici decât cele estimate în formula actuală a taxei, ceea ce se traduce printr-un avantaj pentru contribuabilii care achiziţionează autoturisme.

"În 2008, noi colectăm pentru fondul de mediu din această taxă o sumă echivalentă cu cea pe care am alocat-o pentru cei 37.500 de deţinători de automobile Dacia."

Noua formula va fi conformă cu cerinţele Comisiei Europene şi va prelua toate cerinţele moţiunii simple aprobată de Parlament săptămâna trecută.

Vosganian a subliniat faptul că toate ţările din Uniunea Europeană practică o astfel de taxă şi formula pe care România o prevede este cea mai mică din UE .

Ministrul Economiei şi Finanţelor a amintit că faţă de alte ţări care nu au această taxă, dar au alta, România oferă o formulă care să asigure suportabilitate pentru cea mai mare parte a românilor.

"După anul 2010, maşinile non-euro vor fi scoase din circulaţie din întreaga Uniune Europeană ceea ce se va face cu costuri de casare şi noi nu vrem atunci să vedem maşini abandonate sau deţinători de astfel de autovehicule care să fie atunci nevoiţi să facă costuri asupra cărora nu i-a prevenit nimeni", a mai spus Vosganian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Liga 3 / Jucătorii formaţiei CSM Slatina vin la...

CSM Slatina se pregăteşte intens pentru barajul de promovare în Liga 2, unde va da piept cu Progresul Spartac.

Vâlcea: 2162 de absolvenți ai clasei a VIII-a, repartizați...

În județul Vâlcea au fost repartizați 2162 de elevi din învățământul liceal de stat, dintre care 1283 candidați la filiera teoretică și...

15.000 de oameni, concediaţi de una dintre cele mai...

Iniţial, Daimler a anunțat că va renunța la 15.000 de angajați. Acest număr ar putea fi, însă, mai mare, a declarat șeful...

Gorj: Acuzat că și-a ucis prin ștrangulare mama nevăzătoare

Un bărbat, de 39 de ani, din Licurici, Gorj, este acuzat de procurorii gorjeni că și-ar fi ucis prin ștrangulare mama nevăzătoare....

Dimitrov a scăpat de emoţii. Bulgarul, testat negativ

Tenismanul bulgar Grigor Dimitrov, unul dintre jucătorii infectaţi cu Covid-19, a anunţat că ultimul test pe care l-a efectuat, la Monte Carlo,...

Mehedinți: Cercetați pentru contrabandă cu țigări

Polițiștii din cadrul Posturilor Butoiești și Breznita Motru au depistat, în trafic, pe DC 81, doi bărbați care transportau țigări de contrabandă....