17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEUROVISION 2008: COMISIA LUI MOCULESCU A DECIS – SEAMĂNĂ, DAR NU E CHIAR PLAGIAT

EUROVISION 2008: COMISIA LUI MOCULESCU A DECIS – SEAMĂNĂ, DAR NU E CHIAR PLAGIAT

În urma sesizărilor sosite pe adresa oficială de e-mail a organizatorilor Selecţiei Naţionale Eurovision 2008, dar şi pe forumul deschis pe site-ul TVR, potrivit cărora piesa câştigătoare, „Pe o margine de lume" (muzica: Andrei Tudor; text: Andreea Andrei, Adina Şuteu, interpretare: Nico şi Vlad Miriţă), ar fi plagiat piesa „La magia del Corazon" (interpretată de David Bustamante şi David Demaria), organizatorii au solicitat întrunirea Comisiei Profesionale a UCMR-ADA, pentru analizarea acestei situaţii.

Comisia Profesională a UCMR-ADA, formată din Horia Moculescu (preşedinte), Viorel Gavrilă (membru) şi Eugen Rotaru (membru) a constatat, în urma audiţiei celor două piese şi a analizării acestora, că acuzaţiile de plagiat aduse piesei interpretate de Nico şi Vlad Miriţă sunt nefondate. Ca urmare, TVR a decis demararea promovării la nivel internaţional a piesei câştigătoare. Luni, 25 februarie, cei doi interpreţi îşi încep turneul de promovare a piesei „Pe o margine de lume" la Atena, unde urmează să participe la finala naţională din Grecia.

România riscă în continuare să fie exclusă din concurs, dacă reprezentanţii concursului EUROVISION ar aprecia că este un plagiat, în ciuda deciziei luate de comisia condusă de Horia Moculescu.Chiar şi Eugen Rotaru, membru al Comisiei Profesionale a UCMR-ADA, a spus pentru NewsIn că, deşi nu consideră că piesa care a fost aleasă sâmbătă să reprezinte România la una dintre semifinalele Eurovision de la Belgrad este plagiată după melodia artistului spaniol David Bustamante, faptul că şase note din refrenele pieselor "Pe o margine de lume" şi respectiv "La magia del corazon" sunt identice induce un mare risc ca piesa să fie eliminată din concursul de la Belgrad."

Puteţi accesa Referatul Comisiei Profesionale a UCMR-ADA şi

 Transpunerea grafică a câte opt măsuri din refrenul celor două piese (notate în schemă cu „Ro" – română şi „Sp" – spaniolă), realizată de membrii comisiei. 

Pentru a vă forma o opinie în legătură cu acest scandal de posibil plagiat, puteţi compara cele două melodii. Astfel, puteţi urmări piesa "Pe o margine de lume" la adresa http://www.youtube.com/watch?v=lhTzxeXe5MU, iar piesa "La magia del corazon" a lui David Bustamante la adresa http://www.youtube.com/watch?v=D7gwYrJ8ip0.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII