33.3 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParlamentul de la Chişinău consideră că independenţa Kosovo încurajează separatismul

Parlamentul de la Chişinău consideră că independenţa Kosovo încurajează separatismul

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat astăzi, dar nu cu unanimitate, o rezoluţie în care spune că proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo reprezintă o "gravă încălcare" a suvernităţii şi integrităţii Serbiei şi contribuie la "provocarea separatismului", informează NewsIn.
Parlamentul de la Chişinău îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu faptul că la 17 februarie autorităţile provinciei Kosovo au adoptat declaraţia de independenţă a acestui ţinut al Serbiei. "Declararea unilaterală a independenţei provinciei, parte componentă a unui stat suveran recunoscut pe arena internaţională, fără acordul autorităţii lui constituţionale este o gravă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Serbiei, contravine statutului ONU, Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate ONU şi prevederilor de bază ale actului final al Conferinţei de Securitate şi Cooperare în Europa", se spune în declaraţia Legislativului moldovean.
Parlamentul de la Chişinău consideră că această evoluţie a situaţiei din Kosovo "contravine normelor fundamentale ale dreptului internaţional, contribuie în mod direct la provocarea separatismului – unul din principalele pericole ale secolului XXI, generează efectul escaladării tensiunii nu numai în Balcani şi în întreaga Europă, dar şi într-un şir de alte regiuni ale lumii". Potrivit deputaţilor moldoveni, acest pericol poate fi contracarat numai prin eforturi internaţionale comune, bazate pe respectarea principiilor de suveranitate şi integritate teritorială a statelor independente,  pe calea colaborării productive a organizaţiilor internaţionale şi a întregii comunităţi mondiale.
Parlamentul Republicii Moldova îşi exprimă ferma convingere că nu au fost epuizate rezervele dialogului paşnic, constructiv, dintre Belgrad şi Priştina, nu sunt valorificate toate posibilităţile comunităţii mondiale, ale structurilor internaţionale cu influenţă benefică asupra situaţiei din Kosovo.
"Parlamentul Republicii Moldova consideră că viitorul provinciei Kosovo şi al întregii Serbii rezidă în perspectiva general-europeană, capabilă să lichideze tensiunea în regiune, să asigure stabilitatea politică şi economică, pacea civică, să garanteze respectarea drepturilor şi libertăţilor omului", se mai spune în declaraţia Parlamentului de la Chişinău.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU