15.6 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePSD s-a hotărât să doboare guvernul, ca să facă alegeri generale odată cu cele locale

PSD s-a hotărât să doboare guvernul, ca să facă alegeri generale odată cu cele locale

Consiliul Naţional al PSD a adoptat astăzi o rezoluţie prin care mandatează grupurile parlamentare ale partidului să utilizeze "toate instrumentele" pentru ieşirea din blocajul politic şi organizarea anticipatelor.
În rezoluţia amintită adoptată vineri de Consiliul Naţional, cu doar 10 voturi împotrivă, PSD afirmă că alegerile anticipate, organizate în baza votului uninominal, sunt soluţia "democratică şi raţională" pentru ieşirea din criza politică. Social-democraţii pledează, de asemenea, pentru comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale şi mandatează grupurile parlamentare ale partidului să utilizeze "toate instrumentele" pentru ieşirea din blocajul politic şi organizarea anticipatelor, fără însă a preciza explicit că este vorba despre depunerea unei moţiuni de cenzură.

PSD apreciază, în rezoluţia Consiliului Naţional, că România se află într-un blocaj politic fără precedent în ultimii 18 ani, iar menţinerea stării actuale va afecta masiv procesul de integrare şi accesarea fondurilor europene. De asemenea, PSD ia în considerare susţinerea ultraminoritară a Guvernului în Parlament şi lipsa de legitimitate prin exprimarea UDMR a unor poziţii oficiale divergente raportate la partenerul de Cabinet, în chestiuni fundamentale privind interesul naţional. "Această rezoluţie reprezintă răspunsul corect la actuala guvernare de drepta", a comentat liderul PSD Mircea Geoană.

Deşi, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a cerut Consiliului Naţional să dea mandat Comitetului Executiv să decidă asupra oportunităţii depunerii moţiunii de cenzură, propunerea sa nu a fost supusă la vot, unii lideri social-democraţi susţinând că nu era nevoie de acest lucru.

Potrivit Constituţiei, la declanşarea anticipatelor nu se poate ajunge decât prin demiterea Guvernului în urma unei moţiuni de cenzură sau prin demisia Cabinetului. În cazul în care cade Guvernul, preşedintele României propune Parlamentului o nouă formulă guvernamentală. Dacă Parlamentul respinge două propuneri consecutive, preşedintele poate decide dizolvarea Legislativului şi declanşarea alegerilor anticipate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS