14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Apărării a preluat preşedinţia Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar

Ministerul Apărării a preluat preşedinţia Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar

Ministerul Apărării a preluat ieri preşedinţia Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar (CNDIU), pentru un an, de la Ministerul Afacerilor Externe. Georgeta Elisabeta Ionescu, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi informare publică, a fost desemnată preşedinte al CNDIU,  pe durata mandatului Ministerului Apărării.
Comisia Naţională de Drept Internaţional Umanitar a fost înfiinţată prin Hotărârea Guvernului nr. 420/2006, fiind formată din reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării, Ministerului Justiţiei, Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi ai Ministerului Sănătăţii Publice. Secretariatul comisiei este asigurat de Centrul de Drept Internaţional Umanitar al Armatei de la Ploieşti.
Principalele atribuţii ale CNDIU sunt formularea de propuneri la nivel naţional în vederea aplicării normelor de drept internaţional umanitar, urmărirea transpunerii acestora în legislaţia internă şi difuzarea dreptului internaţional umanitar prin sistemul naţional de educaţie şi cel specific instituţiilor reprezentate.
Ministerul Apărării acordă o atenţie deosebită formării personalului propriu, prin organizarea cursurilor de drept internaţional umanitar în instituţiile militare de învăţământ, pregătirii militarilor care participă la misiuni în afara teritoriului naţional şi a jurnaliştilor care transmit din zone de conflict. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS