15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul bulgar a supravieţuit moţiunii de cenzură

Guvernul bulgar a supravieţuit moţiunii de cenzură

Parlamentul bulgar a respins astăzi o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, care era acuzat de opoziţie că nu acţionează eficient pentru a combate corupţia larg răspândită, transmite Reuters.

Coaliţia de trei partide condusă de socialişti a supravieţuit moţiunii, a patra de la venirea sa la putere în august 2005, 149 de deputaţi votând împotriva moţiunii şi doar 86 pentru aceasta.

Comentatorii spun că moţiunea, care nu avea nicio şansă să fie adoptată pentru că Guvernul are o majoritate solidă în Parlament, a avut scopul de a pune presiune asupra executivului şi de a spori vizibilitatea opoziţiei înainte de alegerile din 2009.

Mii de membri şi simpatizanţi ai partidelor de opoziţie au manifestat în centrul Sofiei joi, cerând cabinetului să combată eficient corupţia, larg răspândită în societatea bulgară.

În pofida unui declarat război împotriva corupţiei şi crimei organizate, niciun oficial important bulgar nu a fost inculpat pentru corupţie şi un singur cap al lumii interlope a fost condamnat la închisoare.

Populaţia consideră că cei mai corupţi sunt vameşii şi oamenii legii, potrivit unui sondaj realizat de Centrul independent pentru Studiul Democraţiei (CSD). Un raport CSD finanţat de Uniunea Europeană şi Statele Unite arăta anul trecut că structurile de crimă organizată "cumpără" politicieni, magistraţi şi funcţionari ai statului, legalizându-şi afacerile şi extinzându-şi dominaţia asupra economiei.

Raportul arăta că organizaţiile de crimă organizată au cheltuit între 114 şi 152 de milioane de dolari pentru a cumpăra voturi la alegerile locale din octombrie anul trecut.

Un raport al Comisiei Europene publicat luna trecută cerea Bulgariei să intensifice eforturile împotriva corupţiei şi crimei organizate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS